Nagyszabású népruházati akciót terveznek őszre

A ruházati anyagok termelése és forgalma ma egyik legfőbb gondja a kormányzatnak.
A probléma azoknak a feladatoknak a sorába illeszkedik, amelyek a szegényebb néposztályoknak elsőrendű életszükségleti cikkekkel való ellátásával kapcsolatban eddig is rendszeres, szigorúan kezelt munkakört jelentettek a hatóság számára.

Értesülésünk szerint a kormány most nagyobbszabású népruházati akció lebonyolítását tervezi.

Ennek során a vidéki és városi legszegényebb rétegek részesülnek olyan anyagokból készült ruházati cikkekben, amelyek mind az olcsó ár, mind pedig a fokozott igénybevétel kívánalmainak az adott körülmények között a legjobban megfelelnek.

A népruházati akció lebonyolítása a közületek – községek, városok, megyék – útján történnék,
még pedig olymódon, hogy a kormány előírása alapján a textilgyárak kigyártják azokat az egységes típusú anyagokat, amelyek a népruházati akció keretében kerülnek eladásra. Lesznek cikkek, amelyeket előzőleg konfekcionáltatnak. A népruházati akció lebonyolítására ősszel kerül sor.

A vásárlási könyv rendszere az eddigi tapasztalatok szerint mindenütt nagyobb zökkenő nélkül került alkalmazásra a gyakorlatban.
Értesülésünk szerint a jövőben csak kisebb változás várható. A terv az, hogy azok a családok, ahol három, vagy annál több családtag van, 48 oldalas vásárlási könyvet kapnak. Magános emberek vásárlási könyvét – a másodikat, amelyet kézhez kapnak – valószínűleg azzal a figyelmeztetéssel adják majd át, hogy csak hat hónap mulva kapnak új könyvet. Három családtagon aluli családi létszám mellett 32 oldalas könyvet kapnának a családfők azzal, hogy a könyv három hónap mulva újítható. Többfajta könyv rendszeresítésére – éppen a bonyodalmak elkerülése céljából – illetékes helyen nem gondolkodnak.