Felravatalozták Teleki Pál koporsóját

Vasárnap a kora reggeli órákban sűrű sorokban ezrek és ezrek indultak a Parlament felé, hogy elzarándokoljanak a nemzet nagy mártírjának, gróf Teleki Pálnak ravatala előtt. A Kossuth Lajos- téren díszsisakos rendőrök vontak kordont és a kordon mögött hajadonfőtt ott állt Budapest népe.

A Parlament egyik mellék kapujához egymás után gördülnek a hatalmas koszsorukat hozó autók, ugyanakkor egyszerű polgáremberek jelentkeznek a miniszterelnökség illetékes tisztviselőjénél és átadjuk kis csokrukat, néhány szál virágukat és kérik, hogy helyezzék el azt is Teleki Pál ravatalán.

A kupolacsarnokban

Az Országház oroszlános főbejáratától a hosszu márvány lépcsősoron fel a kupolacsarnokig fekete szőnyeg vezet. A kupolacsarnok oldalfalait gyászlepellel vonták be és a ravatal mögött
fekete alapon hatalmas fehér kereszt világit. A ravatal előtt két oldalt Teleki Pál címere alatt a következő szöveg: Római szentbirodalmi dr. gróf széki Teleki Pál. 1879- 1941.
A hatalmas koszorukat a kupolacsarnokban és a lépcsőkön helyezték el.

Megérkezik a kormány

Féltíz tájban egymásután érkeztek a kormány tagjai, valamint a felsőház és a képviselőház elnökei, alelnökei. Teljes számban felvonultak az Erdélyi Párt tagjai is. A kormány tagjai a miniszterelnök szobájában gyülekeztek. Ezalatt a parlament előtt, az oroszlános főkapunál fekete ruhában a Teleki nemzetség férfitagjai sorakoztak fel. Pontban tíz órakor a kormány tagjai, a felsőház és a képviselőház elnökei, alelnökei, a minisztériumok főtisztviselői bevonultak a kupolacsarnokba, hogy jelen legyenek Teleki Pál koporsójának ravatalra helyezésénél.

Ugyanekkor indult el a Kerepesi temető halottasházából a gyászkocsi koporsóval. A halottasházból az Országházig a koporsót az elhunyt miniszterelnök fia, gróf Teleki Géza, bárcziházi Bárczy István miniszterelnökségi államtitkár és Incze Péter miniszteri tanácsos kisérték.

Ravatalra helyezik a koporsót

Féltizenegykor a koporsót hozó autó a parlament oroszlános főkapuja elé érkezett. Itt a felsőház és a képviselőház háznagya fogadták. A gyászhuszárok a koporsót vállukra emelték és megindult a menet. A minisztériumok tisztviselőinek sorfala között vitték a kupolacsarnokba a koporsót, amelyet elhelyeztek a ravatalon.

A koporsóra gróf Teleki Géza helyezte a miniszterelnök özvegyének koszoruját. Ezután Bárdossy László lépett a ravatal elé. Elhelyezte a kormány hatalmas pálmakoszoruját.
Széchenyi Bertalan a felsőház, Tasnádi Nagy András a képviselőház koszoruját helyezte el.

A kormányzó koszoruja

Pontban háromnegyedtizenegy órakor vitéz Horváth Dénes alezredes, szárnysegéd elhelyezte a ravatalon a Kormányzó Úr Őfőméltósága koszoruját. A pálmaágakból és babérlevelekből összeállított óriási koszoru nemzetiszínű szalagján ez a felírás áll: ,,felejthetetlen munkatársának Magyarország kormányzója”.
Ezután gróf Teleki József a Teleki nemzetség koszoruját helyezte el, majd a különböző pártok küldöttei és a cserkészlányok helyezték el koszoruikat.

Külföldi koszoruk


Egymásután hozták ezután a Budapestre akkreditált diplomaták koszoruit. Koszorukat küldtek a külföldi államfők és kormányok. Az olasz küldöttség, amely háromnegyedtizenkettőkor érkezett meg a keleti pályaudvarra Buti nagykövet vezetésével, délután helyezte el a Ducenak és az olasz kormánynak koszoruját a ravatalon. A német küldöttség hétfőn reggel érkezik Budapestre, akkor helyezik el Hitler kancellár, Göring és Ribbentrop koszoruit a ravatalon.

Tízezrek zarándokoltak a ravatal elé

Pontban tizenkét órakor megnyitották a parlament nagy kapuit és hosszu négyes sorokban megindult a tízezrek zarándoklása az elhunyt nagy államférfi ravatalához. Egészen délután három óráig tartott a zarándoklás. Budapest népe könnyes szemekkel, hangtalanul vonult el a nagy magyar koporsója előtt.