Új olasz-magyar gazdasági egyezmény

Az új olasz-magyar gazdasági egyezmény megállapodásai kiterjednek a líra budapesti árfolyamváltozásának következményeire.

A ki- és behozatali kontingensek általában megmaradtak;
– mint a Südost Economist jelenti – a magyar hús, szalonna, disznózsír, szalámi, vaj, rozs, árpagyöngy és néhány egyéb mezőgazdasági termék kivitelét 10-05%-kal csökkentik.

Megszünik a kivitel
kokszból, burgonyából, búzakeményítőből stb., ellenben növeljük a kivitelt: szárnyasból, tojásból, borsóból és fűrészelt fából. A bácskai komlóból új kontingenst biztosítottunk Olaszország számára.

A búza, szarvasmarha és hüvelyesek terén
Magyarország elmegy teljesítőképességének végső határáig, mert ezek a legfontosabbak Olaszország számára. Olaszország a Bácska búzafeleslegének 40, a többi területek feleslegének 50%-át fogja megkapni. A tengerire vonatkozólag – minthogy a terméseredmények csak novemberben lesznek ismeretesek – még nem történhetett megállapodás.

Olasz részről megszüntetik
az olajlepény, rézgálic, kenőolaj, olivaolaj, állati zsírok, jutazsák, borjúbőr, továbbá a kaucsuk- és aluminiumáruk szállítását. Csökkentik a rizskivitelt is. Növelik ezzel szemben a műrost, műselyem, erjesztő anyagok, dohány és déli gyümölcsök exportját.

A megbeszélés a hagyományos baráti szellemben ment végbe.