Alapos, szakszerű intézkedésekkel fokozzák a tejtermelést

A tejgazdálkodás problémái erősen foglalkoztatják a hatóságokat és a termelőket is.
A kormány legutóbbi rendelete értelmében üszőborjú levágása tilos. Igy a szoptatási időtartam, amely eddig 2-3 hetet tett ki, 4-5 hónapra emelkedett, ezalatt az anyaállat tejelésére nem lehet számítani.

A zöldtakarmány készletek kielégítőnek mutatkoznak, ezzel szemben műtakarmány nem áll kellő mértékben rendelkezésre.
Az olajpogácsának, a kukoricadarának és az árpadarának van ebből a szempontból a legnagyobb fontossága. Ezekre a cikkekre vonatkozóan a kormány régebben életbe léptette a kötött forgalmat, a gazdák ezeket a műtakarmányokat csak hatósági engedéllyel szerezhetik be.

Fehérjeképző anyagokat is be kell vonni az állatok táplálékának körébe.

A bükköny és a konkoly a legjobb fehérjeképző anyag, a konkolynak az embergyógyászatban is szerepe van. Ilyen fehérjeképző anyagok beszerzése ugyancsak gondot okoz, tekintettel a készletek csökkent mértékére. Ennek a megoldása épp úgy, mint a műtakarmány szükséglet fedezése további nagy feladatot jelent.

A tejellátás szempontjából más körülményekkel is számolni kell.

Emlékezetes, hogy két esztendővel ezelőtt száj- és körömfájás lépett fel az ország egyes vidékein és nagy pusztítást okozott az állatállományban. Olyan anyaállat, amely átvészelte ezt a betegséget, nem ad oly bőven tejet, mint azelőtt, de az ivadéka már tökéletes tejelő lehet. Három következő generáció pedig teljesen immunis a száj- és körömfájás iránt.

Számolni kell az igények tekintélyes emelkedésével is.

Nemcsak a fővárosban találkozunk ezzel a jelenséggel, hanem vidéken is. A tejtermelés mai állapota logikusan kisebb vajtermeléshez vezetett. Budapestről azelőtt 600 vagón vajat exportáltak és ma kevés a vaj annak ellenére, hogy a vajexport megszűnt. A sajttermelés sem fedezi a szükségletet. A hatóság ugyanis elrendelte, hogy az 1940-ben gyártott sajtmennyiségnek csupán 60%-át szabad előállítani. A sajttermelő üzemek azonban sokszor még ezt a 60%-os gyártási lehetőséget sem veszik igénybe. A túrótermelés bőséges, ez, mint ismeretes, úgynevezett sovány tejből történik.

Eredményes munkát végzett a földművelésügyi kormány az ország tejgazdaságainak tenyészállatokkal való ellátása terén.
Elsősorban a Felvidék és Erdély tejgazdaságait vonták be ebbe az akcióba. Gondoskodás történt arról, hogy valamennyi nagyobb gazdaság rendelkezésére bocsássanak kiváló minőségű tenyészállatokat. Ennyi átfogó jellegű és nagy gonddal felépített intézkedés végeredményeképpen számítani lehet arra, hogy tejtermelésünk rövidesen sokkal nagyobb mértékben tudja kielégíteni az igényeket, mint jelenleg.