Az ultra-hanghullámok csodái

A nem hallható hangokkal tojást lehet főzni, betegséget lehet gyógyítani és szerkezeti hibákat lehet kikutatni

Csak azt hiszem, amit látok! - mondották sokan a mult században, de még ma is akadnak, akik ezt az elvet vallják. Pedig a tudósok bebizonyították már, hogy nemcsak a szellemi, hanem az anyagi világban is rengeteg olyan dolog és mozgás van, amelyet érzékszerveinkkel nem foghatunk fel.

Tudjuk jól, hogy a napsugarak melegítő részének több mint a fele a láthatatlan vörösön -inneni sugár és hogy az ibolyántúli (ultraviola) - ugyancsak láthatatlan - napsugarak gyógyító hatásúak. Legújabban felfedezték, hogy nem-hallható hanghullámok is vannak és most ezeknek a hatását kutatják. Máris meglepő megállapításokat tettek.

Az emberi fül csak azokat a hangokat hallja meg, amelyeknek másodpercenkénti rezgésszáma nem kisebb, mint 16 és nem nagyobb, mint 18.000. A hegedű üveghangjai körülbelül ilyen rezgésszámot érnek el. Az ennél „vékonyabb” hangokat már nem halljuk.

Ultra-hanghullámokat úgy állítanak elő, hogy váltóáramot vezetnek egy kvarckristályhoz, amely a villamosságtól rezegni kezd. Igy először másodpercenként 50.000, majd 100.000, 200.000, később 2 milliós rezgésszámot is elértek. Ez a nem hallható hang húsz oktávval magasabb, mint a legjobb tenorista legmagasabb hangja. Az ultrahanghullámoknak az az előnyük is megvan, hogy irányítani lehet őket.

A hegedűhang, robbant

Van egy jódvegyület, amely felrobban, ha a hegedű E-húrján muzsikálunk neki. A nemhallható hangok sokkal szilárdabb, anyagokat is felrobbantanak és így nagy szerepük lesz a vegyi iparban: az anyagok átváltoztatásában. Ha tojásfehérjére ultra-hanghullámokat sugároznak, csakhamar cseppfolyóssá válik. A nyers tojás megkeményedik a hallásontúli hangok sugározásában, így hát tűz és víz nélkül is kényelmesen lehet tojást főzni!

Folyadékokra úgy hatnak ezek a magas rezgésű hangok, mintha összeráznók vagy rengeteg apró kanállal kavargatnók őket. A szemüvegek készítésére gyártott üvegben nem szabad légbuborékokat hagyni. A folyékony csokoládéból rázással távolítják el a buborékokat, levegőhólyagokat. A folyékony üveget nem lehet rázni, mert a huta kemencéje húsz méter hosszú és tíz méter széles.

Sok üveg és munka veszett kárba, mert minduntalan levegőbuborékok kerültek a cseppfolyós tömegbe. Ujabban ultra-hanghullámokkal kísérleteztek. Igen szép eredménnyel. Ezerötszáz fokos meleg mellett a nem hallható hangok félórai sugárzás alatt minden léghólyagot kikergettek a folyékony üvegből.

A gyilkos hang

Nemcsak a holt anyagokra, hanem élőlényekre is erős hatással vannak a nagyrezgésű hullámok. Kis halakat, békákat megölnek. Elpusztítják az egysejtű élőlényeket - baktériumokat, bacillusokat is, - színtelenítik a vörös vérsejteket. Ilyenmódon elpusztíthatják a betegségek kórokozóit és éppen úgy gyógyíthatnak, mint az ibolyántúli fénysugarak vagy a röntgen- és rádiumsugarak.

Sok orvos foglalkozik mostanában az ultra-hanghullámokkal és különféle kísérleteket végeznek, hogy kikutassák, milyen betegségeket lehet a nemhallható hangok segítségével a legalkalmasabb módon gyógyítani. A kórokozók elpusztításán kívül megpróbálják hangsugárzással gyógyszerek besugárzását is a bőrön keresztül.

A hang mint detektív

Nagy baj keletkezhetik abból, ha gép- vagy épületalkatrészeknek belső törésük van. A gép emberhalált okozhat, a híd leszakadt, ha a belső törést nem veszik idejekorán észre. Eddig röntgen-sugarakkal világították át az egyes anyagokat, hogy a hibát megtalálják. Ez az eljárás igen lassú és költséges volt. Ujabban ultra-hanghullámokat használnak az anyagvizsgálatoknál. Magas rezgésű hangokat sugároznak a megvizsgálandó anyagra és ezeket a hangsugarakat olajjal töltött üvegedényben fogják fel.

Ha az anyag hibátlan, akkor a hanggal egyidejűleg szabályos szivárványszínben tündöklik az olajon átbocsátott fény. Ha az anyag belül törött, akkor zavaros, homályos fény mutatkozik az üvegedény mögött. Egyszerű és könnyű a hibát ilyen módon megtalálni és a rossz anyagot mellőzni.

Érdekes a tudomány útja! Felfedez valamilyen rezgést, amelyet sem nem látunk, sem nem hallunk és csodákat művel vele! Amit itt leírtunk, az csak a kezdete, megindulása egy új kutatásnak. Ki tudja, milyen eredményeket hoznak még a nem hallható hanghullámok! Egyelőre tojást főzni, embert gyógyítani lehet velük. Ezenkívül úgy működnek, mint óriási kavaró-gépek és felérnek egy mesterdetektívvel is, hiszen rejtett hibákat kutatnak ki!

Lendvay Ferenc