Tanár-egyesűletek közgyűlései

Az iskolai év befejeztével több tanáregyesűlet tartott évi közgyűlést.

A középiskolai tanáregyesület 37-ik évi közgyűlésre Tátra-Füreden gyűlt össze julius 3-ikán. A megjelenésben gátolt Beöthy Zsolt elnök helyett Rombauer Emil alelnök vezette a gyűlést, ki megnyitó beszédében az egyesűlet tevékenységét s a tanárok fizetésrendezése érdekében kifejtett működését festette s megemlékezett Beöthy Zsolt elnök érdemeiről. Négyessy László főtitkár adta elő az évi jelentést.

Négyessy László főtitkár adta elő az évi jelentést. Az érettségi vizsgálatok reformját tárgyalták ezután; abban állapodtak meg, hogy az érettségi vizsgálatokat nem szabad úgy módosítani, hogy a vizsgálat szinvonala sülyedjen. A közgyűlés egyhangúlag tiszteleti taggá választotta Boncz Ödön osztálytanácsost, kultuszminiszterium középiskolai szakosztályának ez idő szerinti vezetőjét. A gyűlést kirándúlások fejezték be.

A polgári iskolai tanárok országos egyesületének nagygyűlése Fiuméban ment végbe július 5-6-án.
A gyűlés tagjait a fiumeiek igen szives fogadtatásban részesítették. A gyűlésen részt vet dr. Vio polgármester és Dalmartello Arthur Fiume városi iskolai felügyelő is.

Lád Károly egyesűleti elnök vezetése alatt folytak a tanácskozások. Július 6-ikán érkezett Fiuméba a közoktatásügyi miniszteriumnak a tanárok számára rendezett szünidei kurzusa, mely csatlakozva a közgyűlés tagjaihoz, három hetes olaszországi útra indúlt. A nagy társaság Fiuméból először is Velenczében ment, honnan Grimani polgármestertől már előre üdvözlő távirat érkezett.