Felavatták Gömbös Gyula síremlékét

A Kerepesi - temetőben vasárnap délelőtt ünnepélyes külsőségek között leplezték le néhai Gömbös Gyula síremlékét. Vörös márványtalapzaton helyezték el Vastagh György szobrászművész ősmagyar lovast ábrázoló művét. A monumentális síremléket a Gömbös Gyula- társaság emelte. A szobrot alumíniumból öntötték és arannyal vonták be.

A síremlékavatáson megjelent Bárdossy László miniszterelnökkel az élén a kormány valamennyi tagja, a felsőház és a képviselőház elnöke, a főváros politikai, társadalmi és gazdasági életének számos reprezentánsa. A katonaság képviselői, a Budapesten akkreditált külföldi követek szinte teljes számban, a volt miniszterelnök tisztelőinek és barátainak nagy sokasága. Az emlékmű előtt foglaltak helyet a Gömbös –család tagjai.

Raffay Sándor evangélikus püspök mondott ünnepi beszédet. Azt fejtegette, hogy a barátok és követők idesereglése beszélő bizonysága annak, hogy Gömbös Gyulát még mindig maguk előtt látják derűs szemével, szigoru arcával, okos nézésével, éles látásával. Mert Gömbös Gyula nekik nem halt meg, itt él e földön tovább is szerettei szívében, tisztelői emlékezetében, építő elgondolásaikban nemes, hazafias felbuzdulásaikban.

A püspök ezután megáldotta a síremléket, majd először Bárdossy László miniszterelnök helyezte el a kormány koszoruját az emlékművön, utána báró Radvánszky Albert a felsőház, Tasnádi, Nagy András a képviselőház koszoruját tette le, majd a különböző intézmények és külföldi követségek koszoruzták meg a síremléket.