Sátán Tornya

A természet csodái

Valamennyi világrész valamennyi embere s minden ember körül az egész világ: maga a megérthetetlen csoda, amely sok ezermillió esztendő óta rejtély és talán örökre az is marad. Ember soha meg nem értheti, legfeljebb tanulmányozhatja és magyarázgathatja a csillagvilág vagy a legapróbb növény egyformán jelenlevő csodált s talán nem is lenne jó, ha mindent megérthetnénk s nem maradna elgondolkoznivaló az ilyen jelenségeken. De bármerre menjünk a nagyvilágban, találkozunk olyan tárgyakkal vagy élőlényekkel, amelyek Istent vetítik elénk.

Akár a természet szeszélye, akár valami más erő alkotta ezeket, bizonyos, hogy eredetük érthetetlen s nem is véletlenség, hogy ilyenek. Amikor a természet a hindu pagodákat Amerika belsejében sziklákból faragta ki, vagy a nílusi mocsarak krokodilusát kőbevésve odadobja a texasi sivatagba: az ember önkénytelenül arra gondol, nem az ember volt-e az, aki elsőnek a kőpagodát pillantotta meg s ezt utánozta le Indiában?A sátán építette a tornyot?

Egyik amerikai nemzeti parkban nem a felhőkbenyúló vulkánokat, nem a csodálatosan kék tavakat, nem a tíz méter átmérőjű fákat bámulják meg legtöbben, hanem a Sátán Tornyát, amely nem egyéb, mint egy 180 méter magas, az óriási síkságon egyedül álló kupalakú sziklaformálódás. Valóban, a Sátán Tornya annyira különös helyen áll és annyira valószínűtlen a jelenléte, hogy az ember nem tud vele betelni. Megmászni nem lehet, mert mintha millió simára csiszolt orgonasíp állott volna össze egy csomóba: a sípok majdnem derékszögben állnak a talajhoz és nincs rajtok semmi kapaszkodó.

Néha megpróbálták ezt az ördögtornyot megfúrni, de a belsejében hallatlanul tömör bazaltot találtak, mást semmit. Világos, hogy ezt a magányosan álló hatalmas sziklát valami ősrégi vulkánikus kitörés felejtette a helyén s míg a későbbi évezredek embere valósággal legyalulta körülötte a területet, beültette erdőkkel vagy feltörte a talaját: ehhez nem nyúlhatott, mert egyrészt a toronnyal együtt született a legendák tömege, másrészt senkinek sem áll útjában.