Karlsbad - de Amerikában!

Az amerikaiak nagy szeretettel nevezték el falvaikat és városaikat azokról a helységekről, amelyekből származtak, ahonnan az Ujvilágba kivándoroltak. Igy ma Amerikában szépen megtaláljuk Londont, Berlint, Prágát s egész sereg más európai várost. Ezek közé tartozik Karlsbad is, amelynek itt mesébe illő cseppkőbarlangjai vannak.

Ez a Karlsbad Ujmexikóban fekszik és barlangjaiban van egy, amelyet a „nagy Dómnak” hívnak. Ennél csodálatosabb cseppkőalakulatot a világon sehol sem találni. Külön nevezetessége az, hogy a barlang cseppkövei valami megérthetetlen csoda folytán a legszebb indiai sztupákat formálják ki, de oly pontosan, hogy egyetlen ciráda, egyetlen oszlop sem hiányzik róluk.

Kétségtelen, hogy bármennyire ősi föld is India; de ezek a kőpagodák nála is sokkal idősebbek. A kutatók tehát innen-onnan joggal állítják, hogy az utánzó nem a karlsbadi cseppkő, hanem igenis a hindu nép volt, azzal a különbséggel, hogy a cseppköveket nem díszítik aranylemezek és a pagodákba nem férne be egyetlen hindu sem, mert egyszerűen egyiknek sincs - bejárata.

Könyveket lehetne írni a természetes esetekről, amelyek csodákba ölelkeznek. Csak egy kis csokrot ragadtunk ki közülök és adjuk képekben közre. A képek azonban nem regisztrálják tökéletesen a dolgokat, mert hiszen maga a fényképezőlencse nem tudja az esetek finomságait oly csodás hűséggel továbbadni, mint amilyen tökéletességgel itt állnak megérthetetlenül.