A titokzatos rövidhullám

Amikor a tojás megfő, de a víz hideg marad...
Irta Dr Dobák Ferenc, a MABI osztályvezető h. főorvosa.

A korszerű tudomány a szenvedő emberiség gyógyítására igénybe veszi az elektromosság legújabb vívmányait és igyekszik azokkal is a szenvedéseket enyhíteni és a betegeket mielőbb meggyógyítani. A mindennapi életben ma már nélkülözhetetlen az elektromosság, mert nemcsak a rádió, a telefon, a távíró és a mozi használja fel az elektromosságot erőforrásul, hanem a villamosság a röntgenkészülék erőforrása is, amellyel igen sokféle betegséget lehet eredményesen gyógykezelni.

A legújabb gyógykezelési eljárás, amely még a titokzatosság leple alatt dolgozik és a nagyközönséget igen erősen foglalkoztatja: az ultrarövid-hullámú diathermia. Mindenki kíváncsi az új gyógyeljárás lényegére és nagyon gyakran kérdezik az orvosoktól, mi is tulajdonképpen az a rövidhullám. Erről szeretnék röviden írni.

A rövidhullámot röviden úgy jellemezhetjük, hogy elektromágneses jelenség. Az elektromosság a villamosságnak az a tulajdonsága, hogy hatást gyakorol a körülötte lévő tárgyakra. Az mindnyájunk előtt ismeretes, hogy ha egy vezetékben elektromos áram kering, körülötte elektromágneses tér keletkezik. Elektromágneses hullámok pedig akkor jönnek létre, ha a vezetékben keringő áramerősségben hirtelen változás áll be.

Az ilyen módon létrejött elektromágneses hullámok másodpercenként 300.000 kilométer sebességgel szállítják az energiát. Az emberi szervezet az elektromágneses hullámok közül csak a fényt és a hőt tudja felfogni. Az emberi szemmel látható sugarakon kívül vannak láthatatlan sugarak is, ilyen a rádióhullám, a rövidhullám, a röntgensugár. Ezek szemmel nem láthatók, azonban különböző készülékeink számára felfogható elektromágneses jelenségek.

Ha a hullámhosszúság szerint sorba állítjuk, akkor a leghosszabbak a szikratávíró és a rádió hullámai. A szikratávíró hulláma több kilométer hosszú, a rádióhullámok hossza pedig 2000-tól 200 méterig terjed. Utána következik a hosszúhullámú diathermia, majd az ultrarövidhullám 15-től 5 méter hosszú hullámai. Ezután következnek a hősugarak, majd az ibolyántúli sugarak, amelyeknek hossza a milliméternek tört része. Ezután következik a röntgensugár, majd pedig a világűrből jövő, nem régen felfedezett kozmikus sugárzás, amelynek hossza a milliméter millomodrészénél is kisebb.

A gyógyító rövidhullámok 5 és 15 méter hosszúak. Ennek a kezelésnek alapját Tesla Miklós, a későbbi Edison-tanítvány rakta le. Ő ugyanis azt tapasztalta, hogy ha nagy frekvenciájú áram halad az emberi testen keresztül, az semmiféle kellemetlenséget nem okoz. A szövetek mélyébe bevezetett elektromos energia hővé alakul át, amely sokféle betegség gyógyítására és a fájdalom csökkentésére kitűnően használható.

A rövidhullámok és a rádióhullámok keletkezése hasonlít egymáshoz, de a hullámok további sorsa más. A rádió által keltett elektromágneses hullámok szétterjednek a világűrben és a sugárzás erőssége rohamosan gyengül; ezt a sugárzást aztán a rádiókészülék hanghullámokká alakítja át. A rövidhullámú gyógykezelésnél nem szóródnak szét a hullámok, hanem az emberi testen teljes erősségben haladnak keresztül. A rövidhullámú kezelésnél nem vezetik be az az áramot közvetlenül a beteg testbe, hanem elektródok közé helyezve elektromágneses teret létesítenek, anélkül, hogy az emberi testrész közvetlen érintkezésbe kerülne az elektródokkal.

A rövidhullámnak a két elektród közötti területét kondenzátor-térnek is nevezzük, amelybe bármiféle testet helyezünk, hamarosan átmelegszik. A rövidhullámok egyenletesen járják át az ember szervezetét és a rövidhullámú kezelés jótékony hatására a gyulladásos termékek felszívódnak, a nyirokáramlás és a vérellátás, valamint az anyagcsereforgalom fokozódik. Jótékony fájdalomcsillapító hatás is fellép, a baktériumokra pedig pusztító hatása van.

Ha a rövidhullám hatását az ember szervezetére vizsgáltak, arra a csodálatos tapasztalatra jutunk, hogy a különböző hosszúságú hullámok más és más szerveket melegítenek át. Tehát a rövidhullám szelektív hatással van egyes szervekre. Az agyvelő és a máj például a 12 méter hosszú hullámokra, az izom, a szív és a vér a 2 méteres hullámokra melegszik át a legjobban. A rövidhullámoknak ezt a meglepő viselkedését hőhatásnak nevezik. Ha például tojást akarunk főzni, akkor a vízbe helyezett tojás a rövidhullámmal megfő, a víz viszont hideg marad. Ha víz és olajkeveréket teszünk ki a rövidhullám hatásának, akkor a vizet gőzzé tudjuk változtatni anélkül, hogy az olaj hőmérséklete megváltoznék.

Ez a csodálatos jelenség igen nagy lehetőségeket tár fel előttünk, mert ha sikerül megállapítanunk, hogy valamelyik bacillus milyen hullámhosszúságra reagál, akkor az ilyen bacillusokkal fertőzött beteget kitesszük a rövidhullámok hatásának és ki tudjuk belőle a betegségnek csíráit ölni.

A rövidhullámkezelés ma már általánosan alkalmazott gyógyító eljárás. Igen hatásos a gyulladásos és genyes folyamatok kezelésére, azonkívül a fájdalmas hónalji verejtékmirigyek gyulladásánál is jót tesz. Különféle tályogok, ízületi gyulladások és műtétek utáni összenövések okozta fájdalmakat is jótékonyan szünteti meg. A légzőszervi bajok - a hörghurut, az asztma, a tüdő- és mellhártyagyulladás és a tüdőtályog - kitünő eredménnyel gyógykezelhető.

Azonkívül jótékonyan hat a szívbelhártyalob, a szívgörcs és az érelmeszesedés következményeinél. Gyógyítja az idegzsábát, a migrénes fejfájásokat, a hólyag- és vesegyulladásoknál is jó hatást tapasztalunk. Az orrmelléküreg-gyulladások, a nátha, a mandulagyulladás, valamint a középfülgyulladás alkalmas a rövidhullámkezelésre. A fog betegséget közül a csont- és a gyökérhártyagyulladás 5-10 perces kezelésre javul és az arc duzzadásával járó nagy fájdalmak már az első kezelésre javulnak.

Egyik érdekes formája még a rövidhullám-kezelésnek a lázkezelés, amelynél paralízis-esetekben sikerül az eddigi veszedelmes maláriaoltások helyett rövidhullámú lázkeltéssel a rohamokat megszüntetni. Az eddig elért kitűnő eredmények felbátorítanak, hogy minél szélesebb körben aknázza ki a modern orvostudomány a rövidhullámban rejlő gyógyítóerőt.