A védnökségi kormány a Heydrich elleni merényletről

Prága, május 31.
(Német Távirati Iroda.) A védnökség kormánya szombaton este a cseh rádió utján nyilatkozatot adott ki: Néhány, az ellenségtől megfizetett cseh – mondja a közlemény – gyalázatos cselekedetet követett el, amely a cseh népre most és a jövőben is a legsulyosabb következményekkel járhat. Ma már bizonyos, hogy azt a merényletet, amelyet május 27-én a helyettes birodalmi védnök ellen elkövettek, idegenben Benes és hivei követték el.

Országunkban példás nyugalom uralkodott és uralkodik. A Nagynémet Birodalom méltányolta ezt a tényt és a helyettes birodalmi védnök utján éppen a Benes-ügynökök gyalázatos tette előtti napon jelentékeny kibővítette önkormányzati igazgatásunk feladatait. Ez év január hónapja óta a kormány arra törekedett, hogy a Führert meggyőzze a cseh népnek a Nagynémet Birodalom iránti hűségéről és ezáltal elérje azoknak a rendszabályoknak fokozatos csökkentését, amelyeket a Nagynémet Birodalom az ellenségtől félrevezetett csehek ellen kénytelen volt elrendelni. Minkánk sikerrel járt. Sok cseh megmenekült, itéletek enyhitették és eljárásokat elhalasztottak. Amit az emigránsok minálunk elrontottak, azon igyekeztünk javitani.

Ebben a pillanatban egy alávaló bűncselekmény veszélyezteti mindazt, amit eddig elértünk. Ha a cseh nép nagy tömege az eddigihez hasonlóan nyugodtan végzi munkáját – mondja a közlemény -, nem lesznek sem letartóztatások, sem büntetések. A cseh nép széles tömegzi, ugy mint kormánya, rendithetetlen hűséggel állanak a Nagynémet Birodalmi mögött. Csehország és Morvaország kormánya ezért kijelenti: Aki Angliával és szövetségeseivel tart, nyilt ellenség a cseh népnek és ennek megfelelően fognak vele bánni. A nép kártevője mindenki, aki ilyen elemeket rejteget, vagy nem száll szembe minden eszközzel tevékenységükkel. Ha a cseh nép élni akar, nem szabad szünetelnie munkájában, a Birodalomlért és ezzel szülőföldjéért való harcában.

A nyilatkozatot a védnökségi kormány valamennyi tagja aláírta.


Hácha rádiószózata

Prága, május 31.
(Német Távirati Iroda.) Hácha dr. köztársasági elnök szombaton este a cseh néphez rádiószózatot intézett, amelyben Benes elmenekült volt cseh-szlovák köztársasági elnöktől ,,a cseh nép elsőszámú közellenségének” nevezte. Ha Benes, valamint a vele elmenekült emberek és az országban lévő titkos ügynökei nem uszítanának állandóan – állapitja meg dr. Hácha -, akkor hazánk Európa legáldottabb és legbékésebb zuga lenne.

A helyettes birodalmi védnök elleni gyilkos merénylet mögött is kétségtelenül Benes áll mint értelmi szerző, Benes az ellenséges hatalmak zsoldosa. A cseh népnek – hangsulyozza a kiáltványt – csak egy kormánya van s ez a kormány itt van hazánkban. Azoknak a cseheknek, akik betartják törvényes kormányuk rendelkezéseit, nincs mitől tartaniok. Azokat azonban, akik nem engedelmeskednek az én szavaimnak, tehát törvényes elnökük szavának, megérdemelt büntetés fogja sujtani.

A cseh nép helye – hangsulyozza a végén dr. Hácha – ebben a nagy küzdelemben nem lehet másutt, csak a nagy Német Birodalom oldalán. Legyetek tudatában annak, hogy ha Benes győzne, a kiméletlen bolsevizmus szétzúzná a haza és családjaitok boldogságát. Ebben a harcban nincs többé semlegesség, csak világos állásfoglalás a birodalom mellett vagy ellen.


Daluege végrehajtja Hitler és Himmler rendelkezéseit

Prága, május 31.
(NST.) A helyettes birodalmi védnök feladatainak ellátásával megbizott Daluege SS-főcsoportvezető és rendőrtábornok, K. H. Frank államtitkár, a birodalmi protektor állandó helyettesének társaságában fogadta dr. Hácha cseh államelnököt és az után a protektorátusi kormány tagjait.

Daluege a fogadtatás alkalmával alapvető nyilatkozatot tett a Heydrich helyettes birodalmi védnök ellen elkövetett merénylet következtében előállott helyzetről és kijelentette, hogy haladéktalanul végrehajtja a Führer parancsait és Himmler SS-birodalmi vezető rendeleteit.

Daluege rendőrtábornok többek között kijelentette, hogy a cseh nép körében még gonosztevő elemek vannak s ezeknek kiirtása teremtheti csak meg az alapot a protektorátus további fejlődéséhez. Nyilatkozatát azzal a megállapitással fejezte be, hogy Hitler vezér és kancellár a protektorátusi kormánytól elvárja az aktiv harcot mindazok megsemmisitésére és kiirtására, akik a cseh nép kebelében az Európáért folyó német háboru ellenségei.

A protektorátusi kormány közli, hogy a maga részéről tizmillió korona jutalmat tűz ki olyan adatok beszolgáltatásáért, amelyek a tettesek kézrekeritését lehetővé teszik. A kitűzött jutalom most már a német hatóságok által kitűzött tizmillió koronával együtt huszmillióra emelkedett.

A prágai rögtönitélő törvényszék további hat személyt halálraitélt, mivel azok lakásaikban szabotőröknek menedéket nyujtottak.

Prágában teljesen normális élet folyik, a lakosság nyugodtan végzi munkáját, az üzletek nyitva vannak és a gyárak dolgoznak. A szórakozóhelyek is nyitva vannak, csupán azzal a különbséggel, hogy a kivételes állapot következtében a zárórát éjfél helyett este tiz órára tették. A Vencel-téren a Bata cipőáruház kirakata előtt reggeltől estig sok ember áll, mert ebben a kirakatban állították ki azokat a tárgyakat, amelyeket a menekülők menekülése közben a tett színhelyén hagytak.