Angol közlemény Roosevelt és Churchill megbeszéléseiről

Stockholm, junius 29.
(Német Távirati Iroda.) Churchill brit miniszterelnök hazatérése után a brit hirszolgálat nyilatkozatot közölt, amely szerint Roosevelt és Churchill megbeszélései kiterjedtek az összes világrészeken és tengereken folyó háboru valamennyi fontos kérdésére. A különféle hadianyag termeléséről a helyzet áttekintése ,,nagyban és egészben” derűleátó képet adott.

Az előre tervbe vett termelés - mondja a közlemény – tetőfokát még nem érte el. Az arcvonalak kiterjedése miatt – folytatja a közlemény – a legfontosabb a szállitás kérdése. A tengely tengeralattjáró háboruja továbbra is sulyos áldozatokat követel szállitóhajókban, azonban a hajóépités fokozása csökkenteni fogja a tengeralattjáró harc lehetőségeit.

A szövetsége nemzete között sohasem volt oly szivélyes egyetértés, mint ma. Méltányolták és elismerték a bolsevisták ellen állását Németországgal szemben és örömmel látták a csungkingi hadsereg ellenállását is. A katonai tanácsadók részletes megbeszéléseikben foglalkoztak azokkal a müveletekkel, amelyeket Japán ellen Csunking támogatása céljából terveznek.

A közlemény kijelenti azután, hogy washingtoni értekezleteken részletekbemenően megbeszélték azokat a műveleteket, amelyek majd eltéritik a német erőket a szovjet elleni támadástól.

Churchill és Roosevelt nézete szerint semmi kétség sincs afelől, hogy az egész helyzet képe a szövetségesek győzelme szempontjából kedvezőbb, mint a mult év augusztus vagy december havában volt.