Churhill már a jövő héten nyilatkozik az alsóházban

London, junius 21.
(NST.) A Daily Express arra céloz, hogy Chucrhill már a jövő hét végén megjelenik az alsóházban és megteszi feszült érdeklődéssel várt nyilatkozatát Roosevelttel folytatott tárgyalásairól.

Az utolsó konferencia?
London, junius 21.
(NST) Az igazság az, hogy a brit államférfiak Washingtonban nem csupán a győzelem kilátásait, hanem a vereség veszélyét is meg kell, hogy vitassák. Ez az alapgondolata a Daily Herald cikkének, amelyben a washingtoni értekezlettel kapcsolatban foglalt állást, mig a többi angol lapok tartózkodó, de nem kevésbé bíráló magatartást tanusitanak. A lapok megjegyzései közvetve arra céloznak, hogy angol szempontból a második arcvonalnak még ebben az évben való megvalósitása lehetetlennek látszik. A lapok nem közlik az angol állásfoglalást Churchill utazásával kapcsolatban. A magyarázatokat inkább átengedik washingtoni tudósitónak, akik viszont az amerikai reakciót ismertetik.

A Daily Telegraph jelentésében megelégszik annak megállapitásával, hogy a második arcvonal kérdését vitatják.

A News Chronicle véleménye szerint a washingtoni megbeszélések a világnak a háboru utáni berendezésére vonatkoznak.

E tartózkodástól eltérően egyedül a Daily Mail tudósitója ir, aki kijelenti, hogy a mostani találkozások a legnagyobb valószinűég szerint az utolsó konferenciát jelentik és a jövőben már csak az ágyuk beszélnek.

Tekintve, hogy még a különben jólértesült tudósitók is tartózkodó magatartást tanusitanak, londoni politikai körökben ebből arra következtetnek, hogy a washingtoni megbeszélések sokkal kényesebb természetűek, mint ahogyan azt az eddigi jelentésekből sejteni lehetne.

Hol lesz a második európai arcvonal?
Stockholm, junius 21.
(NST) Az amerikai kombinációk egyre inkább arra mutatnak, hogy  Churchill és Roosevelt megbeszéléseinek főtárgya a hajótér és az idő kérdése.

Az Aftonblandet londoni tudósitója szerint Londonban azt hiszik, hogy Churchill amerikai látogatása ezuttal rövid ideig tart. Megbizható forrásból származó hir szerint Churchill már azzal a szándékkal utazott el, hogy nemsokára visszatér Londonba. Azt várják, hogy visszatérése után azonnal beszámol majd Roosevelttel folytatott megbeszélésének eredményéről.

Londonba felvetik a kérdést, vajon a libiai vereség nem tette-e lehetetlenné második arcvonal megteremtését. Ezzel kapcsolatban ujra meg ujra rámutatnak arra, hogy  a rendelkezésre álló hajótér szempontjából kivánatos volna kedvezőbb hadszintér kiválasztása. Az angol tudósitók amerikai jelentései hangsulyozzák, hogy az amerikai nép is belefáradt már az Atlanti-óceán utolsó partjáról érkező baráti gesztusokba és tetteket kiván.

A Daily Express tudósitója azt irja, hogy egy héten belül dönteni kell a második arcvonal kérdésében. A tudósitó ugy tudja, hogy azt a kérdést is eldöntik, hol van az alkamas pont az Európa elleni invázió megkisérlésére.

Washingtonban csodálkoznának, a beérkezett jelentések szerint, ha a szövetségesek Franciaországban kisérelnék meg az inváziót - irja az Aftonbladaet tudósitója - , mert szerintük Hollandiában vagy Norvégiában, sőt esetleg a Földközi-tenger valamelyik partvidékén is előnyösebb volna a támadás.

A Daily Telegraph washingtoni tudósitója hangsulyozza, hogy az ilyen tervek megvalósitásának elengedhetetlen feltétele a szovjet ellenállásának folytatása.

A másik bizonytalan tényező a hajótérkérdés. A Daily Telegraph a megjegyzéseihez az Alfonbladet tudósitója azt irja, hogy ezzel kapcsolatban Londonban azt tartják a legfontosabbnak, hogyan akadályozzák meg a tengelyhatalmak további nagyobb sikereit, mert azok egyre jobban fokozzák a szövetségesek hajóterének igénybevételét. Ezzel kapcsolatban főleg a Kaukázust és Szibériát fenyegető veszélyekre gondolnak.

Churchill intenzivebb segitsége kiván Amerikától a Közel-Kelet számára
New York, junius 21.
(NST) Az Associated Press katonai munkatársa azon a nézeten van, hogy Churchill washingtoni tárgyalásai során intenzivebb amerikai segitséget követel majd a Közel-Kelet számára.

A tárgyalásokról kiszivárgott hirek szerint Churchill a pénteki nap folyamán a libiai brit csapatok sulyos vereségének hatása alatt fokozottabb amerikai segitséget követelt, hogy ilyen körülmények között a szövetségesek ebben az esztendőben még megtarthassák a Közel-Keletet, még akkor is, ha ezáltal a szovjet általt követelt második arcvonal felállitása a jövő esztendőre tolódna el.

Hir szerint Churchill kijelentette volna, meggyőződése, hogy a szövetségesek minden körülmények között meg kell, hogy tartsák földközitengeri támaszpontjaikat, Egyiptomtól egészen a Kaukázusig, hogy ebben a térségben biztosithassák az esetleges offenziváknak a szükséges támaszpontokat.