Legyünk résen és viselkedjünk nyugodtan

Védekezés a gyujtólapok és ejtőernyősök ellen

Magyarország az elszenvedett légitámadások következtében hadviselő állammá kényszerül lenni. Számolnunk kell azzal, hogy a szovjet légi akciói és légi terrorja meg fognak ismétlődni. El kell készülnünk arra, hogy szovjet repülők egyrészt gyujtólapocskákat fognak ledobálni a sárguló vetésekre vagy a már learatott termésre, hogy azt elpusztítsák, másrészt számolni kell azzal is, hogy ejtőernyősök fognak megjelenni, akiknek fő célja az, hogy hadiüzemeikben, hidainkban és ipartelepeinken kárt és rombolást okozzanak.

Minden bajtól megóvhatja az országot a közönség ébersége és lélekjelenléte. Akkor tehát, amikor a fenyegető veszélyre elkészülünk, tudnunk kell azt, hogy akár gyujtólapocskák ledobásáról van szó, mindnyájan a nemzet katonái vagyunk és mindnyájunkat terhel az a honvédelmi kötelezettség, hogy szemeinket nyitva tartsuk és ha akár gyujtólapocskák hullását, akár pedig ejtőernyősök leugrását észleljük, a legelső csendőri, rendőri vagy katonai állomáson ezt bejelentsük, esetleg telefonon azzal, hogy gyujtólapok vagy ejtőernyősők veszélyét kivánjuk jelenteni, soronkívül kapunk kapcsolást.

Fontos a gyujtólapocskák ledobálásánál mindenekelőtt az, hogy a közönség tájékozva legyen, hogy tudja, merre kell az esetleg ledobott lapokat keresni, amelyeket azonnal össze kell szedni és vizesedénybe dobni, majd pedig biztos helyen elégetni.

Tudni kell, hogy ezek a gyujtólapok száraz időben, körülbelül 10-15 perc elmultával önmaguktól lángra lobbanak és tudni kell az is, hogy egy hold nagyságu területre sokszor 150- 200 ilyen gyujtólap, illetve gyujtócső is leeshet.

Legyünk tehát résen, kísérjünk figyelemmel minden egyes repülőgépet, főleg ha az idegenjelzésű, igyekezzünk figyelni a levegőben szerteszét repülő tárgytömeget, ugyszintén, hogy nem ugranak-e le a gépből ejtőernyősök.

Ha a közönség éberen őrködik, minden ilyen terrorkísérlet meddő lesz.