Bodor-féle zenélő kút

Budapest

A csodálatos szépségű Margitsziget egyik legérdekesebb látványossága a Bodor-féle zenélő kút. A forró nyári hónapokban Budapest lakossága sűrűn keresi fel a zenélő kutat, amely hű mása a marosvásárhelyi kútnak. A marosvásárhelyi zenélő kutat a híres székely ezermester, Bodor Pál, ezelőtt 120 évvel építette. A bonyolult szerkezetű kutat sokáig nem tudták utánozni.

Az eredeti példány Marosvásárhelyen már régen tönkrement. A margitszigeti idegenforgalom növelésére a Közmunkák Tanácsa a marosvásárhelyi zenélőkút mását 1935-ben építtette fel.

A Bodor-féle zenélőkutat pár héttel ezelőtt egy csinos, magyarul csak törve beszélő hölgy kereste fel. A látogatóról kiderült, hogy sepsizaláni Bodor Pálma, a híres Bodor Pál dédunokája. Az ezermester székely kései leszármazottjából európai hírű hangversenyénekesnő lett.

Évekig tartó külföldi szereplés után egyenesen Svédországból érkezett Budapestre pár hónapos üdülésre. Első útja dédapja híres kútjához, a Margitszigetre vezetett, mert mint igazi székely nő, ma is büszkén mesél dédapjáról.

Bodor Pálmának most az a terve, hogy a híres zenélőkutat Marosvásárhelyen is újból felépítteti. Ő maga jár elől jó példával, mert a Bodor-kút felépítésére Marosvásárhely városának nagyobb összeget szándékszik eljuttatni.