Petőfi ünnep halála helyén

Julius 31-ikét, Petőfi halálának évfordulóját évről-évre megülik a fejéregyházi síkon, a hol elesett. Az idén julius 31-ikén a kolozsvári történeti ereklye-muzeum rendezte az ünnepet. Segesvárról külön vasuti vonat ment Fejéregyházára. A kolozsvári történelmi és ereklye-muzeum részéről Kuszkó István múzeumi őr vezette az ünnepélyre az ünnepre jötteket.

A csatatéren álló emléknél Balász Imre ref. lelkész, az emlék fölállításában buzgólkodott bizottság titkára mondott hazafias beszédet. Több beszéd és szavalás után a koszorúkat tették le. A segesvári magyar kaszinó, a székelykereszttúri ifjúság, a segesvári magyar polgári kör is helyeztek el koszorúkat.

Ez alatt az idő alatt Haller Lujza grófné a sírok fölött pompázó virágokból szép bokrékát kötött, hogy elküldjék messze földre Czetz tábornoknak Argentinában. Az ünnep után a Petőfi-házban csoportosúlt a társaság, a hol beirták a nevöket az emlékkönyvbe. A segesvári Petőfi-szobornál Szabó Géza ŤPetőfihezť czímű versét szavalta el s Kovács István beszélt a budapesti egyetemi ifjúság nevében.