Minden lehetőt elkövetünk, hogy mentsük, ami az árterületeken menthető

Orosháza, március 22.

Kállay Miklós miniszterelnök képviselőházi bemutatkozó beszédében bejelentette már,
hogy megszemléli az árvíz által legjobban sujtott vidékeket és a helyszinen tanulmányozza a veszélyes helyzetet. A miniszterelnök szombaton végigjárta a Tisza alsó folyása és a Maros között lévő helységeket. A miniszterelnök szombaton reggel a Lél motorossal utazott el Budapestről Bárczay János földmüvelésügyi államtitkárral, az árvizvédelem országos kormánybiztosával együtt és Szeged érintésével először is Hódmezővásárhelyre vitt utja, ahol a vármegyeházán részletesen tájékoztatták a helyzetről.

A szakemberek rámutattak arra,
hogy az évek óta tartó rendkivül csapadékos időjárás következtében az Alföld három délkeleti vármegyéje, Csongrád, Csanád és Békés vármegye került az idén a belvizek miatt a legveszélyeztetettebb helyzetbe. Csupán a viz levezetésével lehetne a helyzetet megoldani, azonban a Tisza vizállása olyan magas, hogy a Tiszába vezető csatornák zsilipjeit nem lehet kinyitni. Április-juniusra várható a Tisza alacsonyabb vizállása, amikor a vizek levezetése megkezdődhet. Szerencsére a Maros vizállása alacsony, s a borzalmasan nagy viztömegek egy részét errefelé le lehet vezetni.

Pillanatnyilag a legfontosabb feladat egyrészt a meglevő és épülő gátak segitségével a vizet megfogni,
hogy ujabb területeket ne öntsön el, másrészt pedig a viz levezetése, akár ujabb szántóföldek elveszitésével is. Hódmezővásárhely környékén a bajokat tetézte a sámson-apátfalvi illetéktelen gátvágás, aminek következtében több mint tizmillió köbméter viz zudult a hódmezővásárhelyi határra. A várost magát gátakkal védik, de a határ legnagyobb része viz alatt van.

Kállay Miklós miniszterelnök intézkedett,
hogy a védelmi munkálatokhoz szükséges anyagok rendelkezésre álljanak, majd beszédet intézett a károsult gazdákhoz, s megnyugtatta őket, hogy mindent megtesz, amit csak lehet. A jövő szempontjából – ugymond – olyan intézkedésekre van szükség, hogy a mai állapotok meg ne ismétlődjenek, most pedig minden lehetőt elkövetünk, hogy kisebbitsük a bajt, gyorsitsuk a vizek lefolyását és mentsük, ami menthető.

Mérnökeink – folytatta a miniszterelnök – mindent megtesznek,
amit csak lehet, én pedig megigérem, hogy a pénz is rendelkezésre fog állani a munkálatok elvégzésére. Nemcsak Hódmezővásárhelyt érinti ez a csapás, országos kérdés ez. Nemcsak arról van szó, hogy, mondjuk, 53.000 hold jövedelme hiányzik majd a tulajdonosoknak, hanem arról is, hogy 53.000 hold termése hiányzik az országnak – mert a jövedelem csak egyeseké, de a termés az egész országé. Végül bejelentette, hogy a kormány a legközelebbi minisztertanácson foglalkozik majd a károsultak megsegitésével.

A miniszterelnök ezután bejárta a város határát és megvizsgálta a segités lehetőségeit.
Hódmezővásárhelyről Orosháza felé folytatta utját Kállay Miklós. Az orosházai gazdák földjeit elöntötte a viz, de elárasztotta a község egy részét, az ugynevezett Nagyatádi telepet is. Itt a házak százai vizben állnak. A miniszterelnök megtekintette az elárasztott telepet és rögtön intézkedett, nyissák meg a zsilipeket, hogy annyi viz lefolyhasson, hogy a lakóházak mentesüljenek. A miniszterelnök ezután látogatást tett az orosházi iparos szövetségben, ahol beszédet mondott. Rámutatott, hogy Orosháza helyzete valóban nagyon sulyos. Megnyugtatta Orosháza közönségét, hogy a kormány mindent megad, amit közellátásban, vetőmagban, segitségben nyujtani lehet.

Orosházáról a miniszterelnök és kisérete Tótkomlóson keresztül Békéssámsonba ment.
Itt az ut mentén kétoldalt véges-végig csaknem teljesen elboritja a viz a földeket. Békéssámson község maga is nagy veszélyben van, a község határában emelt gáton kivül a lapos területen három és fél méter magasan áll a viz, a tanyákból csak a háztetőket lehet látni. A miniszterelnök ladikba ült és ugy vizsgálta meg a helyzetet, azonban sajnálkozva kellett megállapitania, hogy itt azonnali segitségről egyáltalán nem lehet szó. Hosszu idő telik el, míg a vizek elvonulnak majd és ebben a határban ujból megindulhat az élet.

Magyarbánhegyes és Medgyesegyháza községekben és környékükön
ugyancsak pusztulásra itélt jóformán mindent az árviz. Medgyesbodzás is már két éve ilyen szomoru helyzetben van. A főutvonal mentén kétoldalt a házak mind összedőltek, az egész községből csupán huszonkét ház áll épen.

A miniszterelnök itt rámutatott arra,
hogy ennek a szörnyü elemi csapásnak az elháritása milyen rendkivül nehéz. A kormány minden lehető segitséget megad a lakosságnak, hogy megélhetését biztositsa és az elemi csapás elmulása után támogatni fogja az ujjáépitést is.

Bánkut, Nagykamarás, Almáskamarás, Kunágota, Dombegyháza mind szomoru helyzetben van.
A miniszterelnök mindegyik községben megállt és segitséget és támogatást igért a község lakosainak. A miniszterelnök és kisérete a késő esti órákban Battonyáról visszautazott a fővárosba.