A polgármester az osztatlan munkaidő bevezetését kéri

A Beszkárt javaslatára Szendy Károly polgármester a villamosközlekedés tulzsufoltságának enyhitése érdekében felterjesztést intézett a közlekedési miniszterhez.
A felterjesztés rámutat arra, hogy bár az üzletek reggel kilencórai nyitása a villamosforgalom zsufoltságát bizonyos mértékben csökkentette, reggel 8 és 9 óra között azonban az utasok száma tovább emelkedett. A legnagyobb torlódás a közlekedésben reggel 7 és 8 óra között van s bár 8 és 9 óra között az utasszám a kocsikon megnövekedett, a polgármester feltétlenül szükségesnek tartja további utascsoportok áthelyezését 8 óra utánra.

Javasolja a polgármester,
hogy a bankok, a takarékpénztárak, a biztositó intézetek, valamennyi magánvállalat, iroda és intézmény hivatali kezdése reggel 9 órakor legyen. Rámutat a polgármesteri előterjesztés arra is, hogy a csucsforgalom sürgős csökkentése érdekében valamennyi közhivatalnak, tehát az állami hivataloknak, minisztériumoknak, a fővárosi hivataloknak stb. reggel 9 órakor kellene hivatalos óráikat megkezdeniök.

Sürgeti a polgármester,
hogy az iparügyi miniszter rendelje el az egyes nagy gyárvállalatok munkakezdésének további lépcsőzését is. A gyárak nagy részében minden munkahely többnyire reggel 7 órakor kezdi munkáját s ezért sok utvonalon oly tulterhelt a forgalom, hogy azt a Beszkárt lebonyolitani már nem tudja. A mostani tarthatatlan állapot megszüntetése érdekében a műhelyek egy részében a munkaidőt reggel fél hét órára, vagy pedig fél nyolc órára kellene megállapitani.

Végül hangsulyozza a polgármester,
hogy minden vonalon be kellene vezetni az osztatlan munkaidőt, ami azt eredményezné, hogy a munkások és tisztviselők csak munkába menet s jövet, tehát naponként kétszer vennék igénybe a közlekedési eszközöket.

A Beszkárt kérte a polgármestert,
tegyen lépéseket a kultuszminisztériumban, hogy az iskolák tanitási ideje ujból reggel 9 órakor, vagy fél 9 órakor kezdődjék. A közoktatási és szociális szempontokra való tekintettel a tanügyi hatóságok a Beszkárt javaslatát nem tették magukévá s ezért a polgármester felterjesztésében az iskolai tanitási idő kezdésének megváltoztatását most nem javasolja.