A belügyminiszter feltünő megállapitásai a Beszkárt gazdálkodásáról

A főváros ezévi költségvetését most dolgozzák át a városházán.
A belügyminiszter költségvetési leiratában különböző észrevételeket tett és ezeknek megfelelően kell átalakitani a költségelőirányzatot, amelyet azután a polgármester a törvényhatósági bizottság közgyülése elé terjeszt. A leiratnak különösen az a része keltett nagy érdeklődést, amely a Beszkárt-tal foglalkozik. A belügyminiszter ugyanis megállapitja, hogy a Beszkárt-nak a viteldijemelés következtében havonta körülbelül kétmillió pengővel lesz több a bevétele, mint tavaly.

A főváros közgyülése a Beszkárt deficitjét 1,601.540 pengőben irányozta elő.

A kiadások nem egészen két százalékát kitevő hiány fedezéséről – mondja a belügyminiszteri leirat – a közgyülés a vállalat előterjesztése alapján akként kivánt gondoskodni, hogy hozzájárult viteldijak emeléséhez. Az emelés a legnagyobb forgalmat jelentő jegyfajtáknál 25 százalékot tett ki. A Beszkárt vezetősége ezt a javaslatát annak idején azzal indokolta, hogy a viteldijemelés várható hozama az utasforgalom csökkenése következtében megközelithetőleg sem fog olyan arányu bevételi emelkedést jelenteni, mint amilyen arányban a viteldijak emelkednek és a tarifaemelés tényleges hozamamindössze az 1.6 millió pengő hiány fedezésére lesz elegendő.

A továbbiakban a belügyminiszteri leirat a következőkép szól:

– A Beszkárt vezetőségének ezt a számitását nem fogadtam el reálisnak és a tarifaemelés engedélyezése során már rámutattam arra, hogy a viteldijak felemelése folytán előálló bevételi többlet előreláthatólag nemcsak az előirányzott költségvetési hiányra fog fedezetet nyujtani, de ezenkivül fedezni fogja a tisztviselői fizetések és a munkabérek emelkedése, a jobbrahajtás bevezetésével kapcsolatos amortizációs terhek és végül az autobuszforgalom korlátozása folytán előálló hiányokat is, ugy, hogy az emlitett cimeken további tarifaemelésre szükség nem lesz.

– A viteldijemelés óta eltelt két hónap eredménye szerint
a Beszkárt vezetőségének számitása valóban nem bizonyult helytállónak. Amig ugyanis a mult év január havában a Beszkárt személyszállitási bevétele 4,950.000 pengő volt, addig a folyó év január havában ezen a cimen 7,543.000 pengő folyt be. Ezekben a bevételi eredményekben már érvényesült az autobuszüzem forgalmának korlátozása következtében előállott bevétel csökkenése is. Mindezek alapján a Beszkárt és a kezelésében lévő vállalatok 1942. évi személyszállitási bevételei – a HÉV nélkül – óvatos becslés mellett is 100 millió pengővel irányozhatók elő, ami a felterjesztett költségvetésben foglalt 89 millió pengős előirányzattal szemben kereken 11 millió pengő bevételi többletet jelent. Nyilvánvaló tehát, hogy a tarifaemelésből a vállalat részéről számitott összegnek többszöröse fog befolyni.

A továbbiakban a belügyminiszter azt kivánja,
hogy ezt a töbletbevételt részben a beruházási programm mielőbbi megvalósitására forditsa a Beszkárt és megjegyzi, hogy ha a jövőben az üzemi kiadások még tovább emelkednének, akkor sincs szükség a viteldijak ujabb emelésére, mert a jelenlegi bevételek ezeket a többletkiadásokat is fedezik. Elrendeli a belügyminiszter, hogy a Beszkárt mutassa be a bevételi többletek felhasználására vonatkozó tervezetét.

Megállapitja a leirat, hogy a Beszkártnál a személyi kiadások az előző évihez képest 7,149.667 pengővel emelkedtek.
Ennek oka egyrészt az, hogy a személyzeti létszám 807 fővel emelkedett. Megjegyzi, hogy az uj alkalmazottak felvételét lehetőleg mellőzni kell és az autobuszüzem alkalmazottait, akiknek most kevesebb a dolguk, lehet igénybe venni a csucsforgalom idején kisegitő szolgálatra. Részletes jelentést kiván a belügyminiszter a különféle pótlékokkal kapcsolatban is.