750.000 óra gyáriszolgálat

A belgrádi Donauzeitung április 10-iki száma rendkivül érdekes riportban számol be a német diáklányok háborus munkájáról.
– Háborus munka a tanulmányok mellett: ez a német diáklány jelszava – kezdi a Berlinből keltezett cikk. – Ez a jelszó igen tiszteletre méltó mértékben gyakorlati tetté vált, amint a Birodalmi Női Vezérség (Reichsfrauenführung) összefoglaló jelentéséből kiderül. Eszerint az eddigi önkéntes gyári szolgálat a háboru ideje óta az első, második és harmadik trimeszter női hallgatói részére kötelezővé vált. Az 1940-41-es egyetemi évben 3000 diáklány teljesitett gyárban szolgálatot. Ez annyit jelent, hogy 750.000 órát dolgoztak és a munkásnők 750.000 óra szabadságot kaphatnak.

– Emellett a női egyetemi hallgatók még más területeken is dolgoztak.
Az emlitett tanévben 5500 diáklány segitett az aratásnál. További 600 egyetemi hallgatónő az uj német keleti területeken dolgozott, mint gyermekgondozónő, kisegitő tanitó és orvosi asszisztensnő. Az elfoglalt keleti területeken 20.000 nap munkaszolgálatot teljesitettek a visszatelepülők számára. Az 1940-41-es egyetemi évben 17.000 katonát és frontmunkást gondoztak a diáklányok. Kereken 50.000 csomagot és levelet küldtek a frontra.

– A Birodalmi Női Vezérség hangsulyozza, hogy számszerüen egyáltalán ki sem lehet fejezni
azt a munkát, amelyet a diáklányok a kötelező munkaszolgálatuk keretében mint villamoskalauznők, vöröskeresztes kisegitők és repülő hiradó-kisegitők végeztek. A német leányifjuság évekig tartó politikai nevelése nélkül ez az eredmény lehetetlen lett volna – jelenti ki a Donauzeitung.