Konyhakerti növényekkel ültetik be a fővárosi parkok virágágyait

Szendy Károly polgármester tudvalevően felhivta a budapesti ingatlantulajdonosokat, iparvállalatokat és magánüzemeket, hogy a tulajdonukban lévő s parlagon heverő telkeiket ültessék be konyhakerti veteményekkel.

A háborus helyzetre való tekintettel, a közélelmezés biztosítása érdekében
adta ki felhivását a polgármester, aki a termelés irányitásával a fővárosi kertészetet bizta meg. A munkaterv szerint, amely most készült el, nemcsak a parlagon heverő ingatlanokat ültetnék be konyhakerti növényekkel, hanem felmerült az az elgondolás is, hogy a budapesti parkokat is felhasználják a termelés céljára.

A kertészek és az ingatlantulajdonosok érdekképviseletei mozgalmat inditottak
a fővárosi parkok konyhakerti növényekkel való beültetése ellen és ebben az ügyben beadványt intéztek a főváros vezetőségéhez.

Rámutat a beadvány arra,
hogy a főváros határa a parkozott területeknél sokkalta nagyobb, s közel egymillió négyzetméter kiterjedésü meg nem müvelt telkekkel van tele. Ezeknek a területeknek csekély részben olyanok a tulajdonosai, akik telkeik megmüveléséről nem tusnak gondoskodni, de tulnyomó részben olyan ingatlantulajdonosok birtokolják, akik az ingatlannal spekulativ célokat követnek és annak nyereséges további eladását várják. A beadvány szerint semmiféle megfontolás nem indokolhatja azt a kiméletet, amelyet a hatóságok velük szemben gyakorolnak akkor, amikor a rendelet végre nem hajtása miatt semmiféle büntetésben sem részesülnek. Ezrekre megy azoknak az ingatlanoknak a száma, amelyek a főváros külterületein spekulációs értékemelkedésre várva, gazzal, gyommal vannak benőve.

Ezek előrebocsátása után az beadvány azt javasolja,
hogy a legsürgősebben irják össze a müveletlenül maradt telkeket, s 24 órán belül visszaküldendő kérdőlappal kérdezzék meg az ingatlantulajdonosokat, megmüvelik-e saját kezelésükben ebben az esztendőben telkeiket. A válaszok szerint parlagon maradó területeket müveltessék meg a székesfőváros utmutatása alapján s a termeléssel a polgármester tetszése szerint rendelkezzék.

A főváros kertészetétől szerzett értesülésünk szerint egyelőre az a terv,
hogy csak a parkok virágágyait ültetik be hasznos konyhakerti növényekkel, a gyepágyak felszántásáról és beültetéséről tehát nincs szó. Megtette észrevételeit ebben a kérdésben a kertészeti egyesület is, amely a leghatározottabban ellene van a parkok beültetésének. Az Egyesület elnöksége rámutat arra, hogy az elszórtan lévő parkok megmüvelése gyakorlatilag majdnem teljesen keresztülvihetetlen s a költségek legalább kétszer annyiba kerülnének, mint a termelt zöldségfélék értéke.

Helytelen lenne konyhakerti növényeket termelni a parkokban,
már csak azért is, mert azokat legázolnák, az éjjeli órákban esetleg ellopnák s egyébként is a füstös-kormos budapesti levegő miatt a konyhakerti növények csak satnyán fejlődnének. Budapesten kevés a park és ezért a már meglévő parkok megszüntetése ellen joggal tiltakozik a közönség, amelynek nagyrésze egésznapi munka után a nyári hónapokban a parkokban keres felüdülést.

Az ingatlantulajdonosok és a kertészek
egyébként annak a véleménynek adnak kifejezést beadványukban, hogy a konyhakerti növények termelésével a főváros amugy is elkésett, a növények nagy részét ugyanis már el kellett volna hetekkel ezelőtt ültetni.