Mussolini lépései és tervei

Budapest, julius 5.

Első lépései: Tripolitania és Cirenaika biztositása, előretörés délnek a Kufra oázisig, Abesszinia elfoglalása; második: Albánia birtokbavétele a bulgár határig és berendezkedés Krétán; harmadik: az afrikai hadjáratok hat sivatagi tengeren, áldozatteljes viadalai a tengeren, birkózásai a légitér meghóditásáért a keleti Közép-Tengeren…

Napok kérdése, eléri a fáraók országának uj hóditója páncélkocsiján az utkereszteződést, ahol összes elődei lóháton állottak? Egyik ut délnek mutat Sudán és Abesszinia felé; ott a Nilus hat gigantikus duzzasztója fenyeget, melynek zsilipjei irtózatos fegyverek az angolok kezében Egyiptom ellen. Akad-e második Mahdi, aki kiveri a pokoli fegyvert az angolok markából?

Másik ut a suezi csatornának vezet, a sinai sivatagnak, Jerusalem és Damaskus felé. Erre Mossul és Dél-Perzsia olajmezői csábitanak, ezek megszerzése Nagy-Britannia összeomlását jelenti keleten.

Melyik utat választják a tengely seregei, hajóhadai és légierői, ez csak akkor válik bizonyossá, ha a középtengeri világszinpad függönye fellebben!