Ismeretlen tettesek hét revolverlövéssel meggyilkoltak egy ujvidéki detektívet

Az elmult éjszaka rádiógram érkezett Ujvidékről a budapesti főkapitányságra. A rádiógramm közölte, hogy este 10 óra tájban az ujvidéki Nyitra utcában, a szerb templom mögött, ismeretlen tettesek rálőttek Költs István László államrendőrségi detektívre, aki menyasszonya társaságában igyekezett hazafelé. A golyók közül öt a szerencsétlen fiatal detektív testébe hatolt és azonnal halálát okozta.

Költs István László a merényletet megelőzőleg az egyik ujvidéki moziban volt ügyeletes szolgálaton. Menyasszonyát is magával vitte és néhány perccel 10 óra előtt hazafelé igyekezett a Nyitra-utcában. Beszélgetve és gyanutlanul haladtak, utközben találkoztak egy ismerős házaspárral és egy szakaszvezetővel, akik ugyancsak a moziból tértek haza. A házaspár és a szakaszvezető megelőzték Költséket, akik lassu léptekkel mentek a meglehetősen néptelen utcán. Történetesen a szakaszvezető ugyanabban a házban lakik, ahol Költs menyasszonya. A katona becsengetett, be is lépett a kapun, amikor hirtelen egymásután több revolverlövést hallott. Feltépte a kaput és kirohant az utcára, a detektív a ház közelében a járdán feküdt, mellette állott menyasszonya sikoltozva és a ház sarka felé mutatott.

A szakaszvezető látta, hogy két férfi igyekszik eltűnni a sötétben. Utánuk vetette magát, de azok pillanat alatt eltűntek. Arcukat nem látta, mindössze annyit tudott megállapítani, hogy a két merénylő magastermetű, körülbelül 174-175 centiméter magasságu és 24-25 év körüli férfi lehetett. Mind a ketten fehér ballonkabátot viseltek.

A szakaszvezető visszatért a földön fekvő Költs István Lászlóhoz, értesítette a mentőket, akik azonban már nem tudtak segíteni. Kiderült, hogy a leadott lövések közül öt eltalálta Költs István Lászlót, közülük legalább négy halálos volt.

A gyilkosságot közvetlen közelből követték el, ezért találtak a golyók ilyen pontosan. A leányt egyetlen lövés sem érte, a gyilkosok csak a férfit vették célba.
A helyszíni szemle során Költs István László holtteste közelében hét töltényhüvelyt találtak, ennyi lövést adtak le a tettesek áldozatukra. A golyók 9mm-es szerb tiszti pisztolyból származnak.

Költs István László ujvidéki születésű, szerbül, horvátul kitűnően beszélő fiatalember volt, aki a megszállás első napjától kezdve Ujvidéken tartózkodott.

A rendőrség értesítette a felháborító gyilkosságról a határszéli rendőrségeket s katonaságot és néhány perccel a gyilkos merénylet után le volt zárva a határ, ugyhogy arrafelé a tettesek el nem menekülhetnek.

A déli órákban olyan értesítést kapott a budapesti főkapitányság, hogy a gyilkosok kézrekerítése órák kérdése, a detektívek nyomukban vannak társuk gyilkosainak.