Kállay miniszterelnök cikke egy német lapban

Berlin, augusztus 30.
(Magyar Távirati Iroda.) A Volk und Reich cimű német folyóirat legutóbbi kettős számát Magyarországnak szenteli. A 110 oldalas füzet igen sok cikket és fényképet közöl Magyarországról, továbbá Magyarország és Németország viszonyáról kiváló magyar és német irók és tudósok tollából. A füzet előszavát Kállay Miklós miniszterelnök és külügyminiszter irta.

Kállay Miklós miniszterelnök előszavában a következőket irta: „Ezeket a sorokat, amelyekkel köszöntöm a Volk und Reich mai számát, széleskörű olvasóközönségét, a Führernél és kancellárnál tett hadiszállási látogatásom benyomásai alatt irtam. Ott láttam a főhadiszállás apró szobáiban, térképekkel teleboritott festetlen, gyalult asztalainál Hitlert, a birodalom, a német nép nagyságát, a győzelem biztonságát, amelyben csak az kételkedik és kételkedhetik, aki nem hisz a világ jövőjében, nem hisz Európa ujraéledésében.

Mi magyarok pedig hiszünk, mint ahogy mindig részesei voltunk Szent István óta ezer éven át minden küzdelemnek, amely Európát a Kelet inváziójától meg akarta védeni. Ma is előljáró részesei akarunk lenni ennek a mai világot, kulturát és civilizációt mentő küzdelemnek.

Köszönöm a Volk und Reichnek, hogy ezt a számot kiadta. Akik bennünket magyarokat ismernek, azok tudom, hogy örömmel fogják kezükbe venni. Akik pedig rólunk véleményt akarnak alkotni, azokhoz az a kérésünk, hogy előbb ismerkedjenek meg velünk,  amihez segit ez a kezünkben lévő szám is.”