Összefoglaló jelentés a keleti harcokról

Berlin, augusztus 23.
A Német Távirati Iroda értesülése szerint a keletei arcvonalon folyó harcok az elmult héten különböző gyujtópontokon makacs viaskodássá alakultak. Ezek a harcok az egész arcvonalon, a Kaukázus és Leningrád között szétszórtan folynak. A harcok sulypontja változatlanul a déli szakasz, ahol a német csapatoknak a hegyi terep nehézségei ellenére is sikerült a szovjetcsapatokat napról-napra visszaszoritaniok.

A Kaukázustól egészen a Volgáig a hadjárat egyik fő döntéséért folyik a harc. Ennél a döntéstél jelentős figyelmet érdemel a szovjetnek az a kétségbeesett kisérletezése, hogy a német előrenyomulást végre megállista.

A Kuban alsó folyásánál és a Kaukázus északnyugati részénél folyó makacs harcok nyilvánvalóvá teszik a szovjet azirányu forró törekvését, hogy elhárista a német csapatokat a Fekete-tenger partvidékéhez és az ottlevő fontos Anapa, Novorisszijszk és Tuapsze városokhoz való jutástól.

A harcokat megneheziti a trópusi hőség, később pedig az erőssé váló zivataros eső, még tovább pedig az átláthatatlan erdő- és helyvidék, valamint az ellenséges ut-, fa- és aknazárak. Mégis a német és román kötelékeknek sikerült a Kubán alsó vidékén Kucsanszkája és Krimszkaja helységeket elfoglalniok és  25 kilométerrel még tovább déli irányban előrenyomulniok a Kubán alsó folyásánál. A kiépitett hegyi állások leküzdésére hegyi csapatokat vetettek be, amelyeknek az volt a feladatuk, hogy a fontos hegyi átjárókat a többi kötelékek számára megnyissák.