Rövidek

Tokiói nyilatkozat Japán békés szándékáról Dél-Amerika irányában
Tokió, augusztus 2.
(Stefani) A Domei Iroda hivatalos japán nyilatkozatot ismertet, amely hangsulyozza, hogy Japán szándékait a keletázsiai háboruval kapcsolatban ismeri már az egész világ. A nyilatkozat ujból hangsulyozza, hogy Japánt nem vezeti ellenséges szándék a latinamerikai államokkal szemben, majd a perui kormány figyelmét arra hivja fel, hogy mindennek ellenére Peru elnyomja az ott élő japán alattvalókat.

Nagy japán-amerikai csata a Salamon-szigeteknél

Tokió, augusztus 9.
(Német Távirati Iroda) A császári főhadiszállás közli: Japán haditengerészeti egységek augusztus 7-e óta hevesen támadják a Salamon-szigetek vizain feltűnt angol-amerikai tengerészeti egységeket. A japán haditengerészet megsemmisitő csapást mért az ellenséges hadihajókra és szállitóhajókra. A tengeri csata még folyik.

A csata eddigi eredményei: elsüllyedt egy ismeretlen tipusu csatahajó, két nehézcirkáló (Astoria-tipud), két nehézcirkáló (Ausztrália-tipus), több mint három cirkáló (ismeretlen tipus), több mint négy romboló és tiznél több szállitóhajó. Sulyosan megrongálódott három cirkáló (Minneapolis-osztály), több romboló és több szállitóhajó. Légiharcokban megsemmisült 41-nél több ellenséges repülőgép. A japán veszteség hét repülőgép. Ez a hét repülőgép rávetette magát a kijelölt célpontokra s igy pusztult el. Két cirkáló könnyen megsérült. Ezek még harcképesek. A tengeri csata a következő nevet viseli majd: „A salamonszigeti tengeri csata.”

Egybehivták a muzulmán ligát

Amszterdam, augusztus 16.
(Német Távirati Iroda) Mint az angol hirszolgálat jelenti, a muzulmán liga munkaügyi bizottságát Bombayben értekezletre hivták össze. A bizottság Jinnah és Gandhi letartóztatásával megváltozott helyzettel kapcsolatban irányvonalat fog szabni a muzulmánoknak.

Halder
Budapest, augusztus 16.
Az egész világ – barát és ellenség egyaránt – bámulattal adózik a német hadvezetőség és hadsereg teljesitményeinek. A második világháboru nyolc hét hijján hároméves eddigi időtartama alatt a földkerekség minden népe megtanulta Rommel, von Bock, von Rundstaedt nevét, de csak a beavatottak és szakemberek tudják, hogy minden idők e leghatalmasabb hadi instrumentumának agy- és idegközpontja, a német nagyvezérkar főnöke, Halder Ferenc tábornok, aki most töltötte be katonai szolgálatának 40. évét.

Már kadettkorában feltűnt egészen rendkivüli matematikai érzékével és tudásával, az első világháboruban pedig a fiatal vezérkari kapitány stratégiai kérdésekben babonás biztonságával vonta magára felettesei figyelmét. A Reichswehr legelvonultabb és legigényesebb életű ezredesét szemelték ki azután, a harmincas évek derekán, a vezérkar főnökévé. Külsejére inkább professzornak néznéd, mint porosz tisztnek.

A villámoffenzivák, bekeritő csaták és állórések nagymestere készitette el a franci, belga és holland hadjáratok haditervét, a Jugoszláviát és Görögországot megsemmisitő „villámcsapásokat” és ő irányitja a mult év ősze óta a keleti hadműveleteket is.

Svájci lap Magyarország gyászáról
Genf, augusztus 23.
(Magyar Távirati Iroda) – Magyarországon két következtetést vonnak le a szomoru eseményből, a kormányzóhelyettes Horthy István halálából - irja a Neue Zürcher Zeitung budapesti tudósitója -: fokozott kötelességteljesitésre van szükség és meg kell erősödnie a magyarság jövőbe vetett hitének. A közvéleményben még hangsulyozottaban kifejezésre jut a hagyományos nemzeti szolidaritás. A lakosság minden rétegében láthatóan megnyilatkozik a mély részvét a kormányzó, „Magyarország atyja” iránt.

Sztalin feltűnő kijelentései
Tokió, augusztus 23.
(Stefani) A Nisi-Nisi megállapitja, hogy Sztalin rádiónyilatkozata, amely szerint minden a szovjet katonáitól és harckocsijaitól függ és nem mulik sem a külföldi segitségen, sem a második arcvonal létesitésének lehetőségén, azt bizonyitja, hogy a moszkvai értekezlet teljes kudarccal járt.

Willkie Braziliába érkezett
Buenos Aires, augusztus 30.
(Német Távirati Iroda) Az United Press natali jelentése szerint Wendell Willkie átuztában Afrika felé, Braziliába érkezett. Willkie, mint ismeretes, Roosevelt különmegbizottjaként meglátogatja a Szovjetuniót, Csungkingot és más országokat.

Vichy, augusztus 30.
(OFI) Mint Rio de Janeiróból jelentik, a brazil kormány tagjai pénteken minisztertanácsot tartottak. Brazilia háboruba lépése óta ez volt az első minisztertanács. A tanácskozás tartalmáról nem adtak ki semmiféle hivatalos közleményt.

Mindjobban sürgeti a szovjet a második arcvonalat

Ankara, augusztus 30.
(NST)
A török hirszolgálati iroda értesülése szerint annak ellenére, hogy Churchill Moszkvában megigérte a második európai arcvonal felállitását, a szovjet követelések mind sürgetőbbé válnak. Hir szerint ezek a követelések most már nemcsak kizárólag diplomáciai uton nyilvánulnak meg. Minden jel arra mutat, hogy a Szovjetunió teljes befolyását érvényesiti, hogy az angol közvéleményt a második front felállitásának nyerje meg.

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban

1. hét
Kuban irányában üldözik a németek a megvert szovjetcsapatokat. - A Don-karanyuraltban elfoglaltak egy szovjet hidfőt. - A Volgán öt hajót elsüllyesztettek. - Eredménytelen bolsevista támadások Rzsevtól északra. - Német repülők Kairó repülőterét bombázták. - Német előőrshajók és angol gyorsnaszádok harca Seebrüggenél és a francia partok előtt.

2. hét
Letartóztatták Gandhit és az indiai kongresszuspárt többi vezetőjét. - Német és szövetséges csapatok 400 kilométer szélességben elérték a Kaukázus északi nyulványait. - Timosenko és az emigráns kormányok képviselői is résztvesznek a moszkvai tárgyalásokon.

3. hét
Áttörték a doni kanyarban a szovjet hadállásait. A magyar csapatok sikeres harcokban 16 ellenséges páncélost semmisitettek meg. - Tizenöt angol hajó süllyedt el a földközi-tengeri csatában. - Kölcsönös német és angol légi támadások. - Berlin: Európa északnyugati szárnya ma egyetlen hatalmas erőditmény. - Hatszáz halálos áldozata van Indiában a zavargásoknak.


4. hét

Csütörtökön temeti a nemzet az Alekszejevka mellett augusztus 20-án hősi halált halt Kormányzóhelyettest.

5. hét
Rzsevnél nem sikerült a német vonalat áttörni. - A szovjet térnyeresége nincs arányban veszteségeivel. - Sztalingrádnál erősen kiépitett bolsevista állásokat törtek át. – Kalugánál is elutasitottak a németek nagyobb támadásokat. - Heves harcokat folytatnak a japánok Uj-Guineán. - Az ujdelhii biróság felmentette Gandhi fiát