Az alkalmazottak vándorlása

A kereskedelmi és ipari alkalmazottak körében mindgyakrabban mutatkozó káros jelenséggel, az ú. n. „vándorlással” kapcsolatban számos panasz érkezik s Kereskedelmi és Iparkamarához. Egyes alkalmazottak a felmondási idő megtartása nélkül máról holnapra otthagyják munkahelyüket és új helyre szegődnek. A munkaadónak ez súlyos károkat okoz. A Kamara az érdekképviseletek megbízottjaival értekezletet tartott a káros jelenség ügyében.

Az elnöklő dr. Fuchs Albert kamarai ü. v. titkár rámutatott arra,
hogy a kérdést a szakmunkás- és tisztviselőhiány tette aktuálissá. Mindez a munkaadók között versenyt idézett elő a szükséges alkalmazottakért, míg az alkalmazottak igényeit erősen felfokozta. Sok munkaadó szinte elcsábítja másnak az alkalmazottját. Ez ellen az egyes szakmák, így pl. a bankok, a nehézipar, a maguk körén belül gentlemen’s agreement-et kötöttek.

A vándorlás megakadályozására tekintetbe jöhet a bér- és munkahelyrögzítés.

Itt számos már szempontra is tekintettel kell lenni, az alkalmazott végre is nem lehet a rabszolgája egy munkaadónak sem.

A megindult vitában emlékeztettek arra,
hogy az ipartörvény intézkedik a felmondás nélküli távozó munkás visszavezetéséről, ez ma sem évült el és felmerült a javaslat, hogy a tisztviselőt is vezettessék ilyen esetben hatóságilag vissza. Ezt azonnal megoldhatatlannak találták. Felmerült az a javaslat is, hogy a háború tartama alatt a munkás ne hagyhassa el munkahelyét s a munkaadó ne vehesse fel a munkást vagy a tisztviselőt, ha nem igazolja, hogy előző munkahelyén kitöltötte a felmondási időt.

A vita lezárása után dr. Fuchs ügyvezető titkár bejelentette,
hogy a kamara javasolni fogja az iparügyi minisztériumnak a munkabér-, illetve a fizetés egy időre való rögzítését munkahelyváltoztatás esetére, szankciók és külön munkakönyv bevezetését. Az önállósításnál fokozottabban ellenőrizhetik a szakképzettséget.