Milyen kérdésekre kér választ a textilközpont a nagykereskedőktől?

A textilközpont tiszta képet akar nyerni a magyar textilszakmáról és ezért kérdőiveket bocsátott ki, amelyeket a textilgyáraknak és a kikészittetőknek hétfőn, a kijelölt nagykereskedőknek pedig a kézhez vételtől számitott 15 napon belül kell kitöltve beszolgáltatniok.

Pontosan be kell jelenteniök készleteiket,
továbbá az üzemi munkáslétszámot, a kapacitást, mert a jövőben csak ezeknek megfelelően gondoskodnak a vállalatok anyagellátásáról. A nagykereskedői cégeknek személyi lapokat is ki kell tölteniök. Igy például válaszolniok kell arra a kérdésre, hogy a cégtulajdonos az ugynevezett fajvédelmi törvény értelmében zsidónak tekintendő-e, valamint arra is, hogy a cégtulajdonos házastársa zsidónak tekintendő-e a fajvédelmi törvény alapján.

A csendestársakra vonatkozó adatokat is be kell jelenteni
részvénytársaságoknál és szövetkezeteknél pedig az igazgatók és ügyvezetők adatait. A cégtulajdonosnak rövid életrajzot is kell adnia önmagáról és be kell számolnia arról, hogy iskolai tanulmányainak befejezésétől kezdve a kijelölésig mivel foglalkozott. Amennyiben kényszeregyezségben volt, erről is bejelentéssel tartozik.

A kérdőlap egyik pontja értelmében válaszolnia kell a bejelentőnek arra a kérdésre,
hogy ki járt közben a textilnagykereskedői kijelölése kedvező elintézése érdekében, valamint arra is, hogy közbenjárásra kit kért fel, pontosan megjelölve az illető nevét, foglalkozását és lakcimét.

Be kell jelentenie azt, hogy van-e, vagy volt-e a kijelölést megelőzőleg egy éven belül a cégnél olyan alkalmazott,
aki ott anyagi érdekeltséget vállalt, kölcsönt nyujtott, vagy olyan alkalmazott, aki ezt megelőzően két éven belül valamelyik textilgyár alkalmazásában állott. Válaszolnia kell a cégnek arra, hogy van-e a fajvédelmi törvény értelmében zsidónak tekintendő utazója és mennyi annak összes javadalmazása.

Százalékosan fel kell tüntetni a kijelölt nagykereskedőnek magyar és zsidó vevőinek számát,
a kijelölést követő hó 1-től 1941-ben és külön 1942 január 1-től március 31-ig. Ugyancsak meg kell adnia százalékosan az adatokat arra nézve is, hogy mi volt az értéke azoknak az áruknak, amelyeket magyar és zsidó vevői részére adott el.

Értesülésünk szerint a Baross Szövetség a benyujtási határidő meghosszabbítását kérte,
de a stróman-kérdés elintézésének sürgősségére való tekintettel a textilközpontnak változatlanul 15 napon belül kell a kitöltött kérdőíveket visszaküldeni.