Szentgyörgyi Albert professzor házasságkötése

Szeged, október 19.

Érdekes házasságkötés történt szombaton délután öt órakor Szegeden. Dr. Szentgyörgyi Albert, a világhíres Nobel-díjas tudós házasságot kötött Borbíró Mártával.

Délután öt órakor az anyakönyvezető megjelent a professzor ujszegedi villájában, ahol csak a hivatalos személyek és a két tanú jelenlétében, minden különösebb ünnepség nélkül megkötötte a házasságot.

Szentgyörgyiné, Borbíró Márta első házasságában dr. Miskolczy Dezsőnek, az országos hírű kolozsvári ideg és elmegyógyász professzornak volt a felesége. Dr. Szentgyörgyi Albert, mint emlékezetes, 1938 őszén Amerikába utazott, ahol különböző meghívásoknak tett eleget, végigjárta majd nem egész Amerikát, számos előadást tartott, hosszabb kutató munkát végzett. Erre az utjára elkísérete első felesége, Szentgyörgyiné, Demény Kornélia is.

Az egy évig tartó amerikai utjáról a világhíres tudós már egyedül tért vissza Szegedre, felesége továbbra is Amerikában maradt, azóta is, már több mint két éve ott tartózkodik.

Mialatt Szentgyörgyiék Amerikában jártak, leányuk, Szentgyörgyi Nelly előbb Londonban, majd Svájcban végezte egyetemi tanulmányait: később, az elmult évben édesapjához Szegedre tért vissza.

A professzor ebben az időben Ujszegedre költözött, ahol villát bérelt. Azóta ebben a villában élt teljesen visszavonulva, leányának társaságában. Ilyen előzmények után történt most házasságkötése dr. Miskolczy Dezső professzor volt feleségével, Borbíró Mártával.