Quisling a germán közösség megteremtéséről

Oslo, szeptember 27.
(NST) A norvég nemzeti szocialista párt, a National Smaling nyolcadik nagy pártgyűlését szombaton délben nyitotta meg hivatalosan Quisling miniszterelnök. Hosszan beszédet intézett az egybegyűlt párttagokhoz. Bevezetőben rámutatott arra, hogy a bolseviki veszélytől csak a német győzelem mentheti meg Európát. Norvégia katonai és gazdasági téren egyaránt döntő segitséget nyujta e győzelem kivivásához. Éppen ezért Norvégiának, mint a harcban álló és európai közösség tagjának a háboru tartama alatt gazdasági erejét és tartalékait a háboru szolgálatba kell állitania.

Norvégia nemzeti becsületére nézve a legnagyobb szimbólikus jelentősége azonban az önkéntes hadiszolgálatnak van. A miniszterelnök közölte, hogy alig több mint egy hónap alatt háromezer önkéntes jelentkezett.

Az általános politikai és gazdasági helyzettel kapcsolatban hangsulyozta, hogy  szükség van a germán közösség megteremtésére, amely főderativ formájával például szolgál majd a többi európai államok együttmüködéséhez.

Csak a germánok képesek a faji kérdés megoldására – mondotta Quisling. – Az európai eszmény megvalósitásához szükség van a germán népek megbizható közösségének megtermetésére. A német-olasz tengellyel együtt ez a legjobb alapja az uj európai rendnek.

Quisling miniszterelnök ezután hangsulyozta, hogy a nemzeti szocialista mozgalmat Norvégiában minél erősebbé kell tenni.