A jobboldali közlekedés első hetének mérlege: 10 halott, 90 sulyos sebesült

Ma egy hete tért át a főváros és környéke a jobboldali közlekedésre. A mult vasárnap hajnalban volt a premier és az azóta eltelt egy hét alatt meglehetősen sok tapasztalatot szűrtek le a hatóságok az uj rendszerről. Mindenekelőtt megállapítható volt, hogy a jobboldali közlekedés jóformán csak az első napon zajlott le zökkenő nélkül, a következő napokban már számtalan sulyos sebesültje volt a jobboldali közlekedésnek és a hét vége felé már ijesztő arányokat öltött a szerencsétlenségek száma.

Pénteken, szombaton szinte félóránként kellett kivonulniok a mentőknek és a tűzoltóknak...:
Egyedül szombaton délután három halálos szerencsétlenség történt.

A helyzet nemhogy javult volna, hanem rosszabbodik és különösen a villamosokkal van sok baj. Természetesen nemcsak a jobboldali közlekedés okozza a szerencsétlenségeket, hanem a közlekedés-korlátozási rendeletekkel kapcsolatosan a villamosok megnövekedett forgalma is. Sok esetben ugy történik halálos szerencsétlenség, hogy a nagy utastorlódásban egyeseket lelöknek a kocsikról.

Különösen a Baross-téren szedett sok áldozatot a villamos, de a köruton és Rákoczi-uton is számtalan szerencsétlenség történt.
Vasárnap délelőtt ismét értekezletet tartottak a főkapitányságon a közlekedés ügyében és akkor ismertették az elmult hét baleseti statisztikáját is. Ez a statisztika meglehetősen aggasztó számokat mutat.

Az elmult héten összesen tíz személy lelte halálát főleg a villamosok alatt.

A mentők 90 sulyosan sérült embert vittek különböző kórházakba: a balesetek száma azonban ennél jóval nagyobb, mert igen sok esetben már beszállították a sebesültet, mire a mentők megérkeztek Hozzávetőlegesen több százra tehető a sulyosabb és könnyebb sérültek száma.
Ezek azonban nem mind a villamos áldozatai: sokukat autók, taxik gázoltak el.
Az egyheti statisztika megdöbbentő számadatai arra késztetik az illetékeseket, hogy radikálisan igyekezzenek megjavítani Budapest közlekedési rendjét, nehogy az elkövetkezendő hetekben még több áldozata legyen a fővárosi közlekedésnek.

Vasárnap reggel egyébként ismét történt néhány kisebb-nagyobb baleset. Badocs János 25 éves orvostanhallgató a Horthy Miklós- hídon az FA 615 rendszámu oldalkocsis motorkerékpárjával nagy sebességgel nekirohant a híd korlátjának.

Radocsa rendkívül sulyos sérüléseket szenvedett. A mentők a Rókus-kórházba vitték. A hátsó ülésen Strommer Gyula 22 éves műegyetemi hallgató ült, őt a mentők a Bakay-klinikára vitték.
Az egyik 6-os jelzésű villamosról az Erzsébet- köruton leesett Homay Barnáné, egy szabósegéd felesége. Homayné is sulyos sérüléseket szenvedett. A mentők a Bakay - klinikára vitték.