Tavaly óta „7:1-re javultak” hölgyatlétáink

A női atlétikai bajnokságokon az eredmények – tavalyhoz viszonyítva – hatalmas javulást mutattak. A nyolc bajnoki szám közül csak a magasugrásban született gyengébb eredmény, míg a többi számban az idei bajnoki eredmények túlszárnyalják a tavalyit.

Amit elsősorban hiányoltunk: az a közönség teljes távolmaradása volt. Kétségbeejtő, hogy nálunk mennyire nincs fogalma a szakszövetségeknek a propagandáról! Évek óta panaszkodnak, hogy az atlétikának nincs közönsége. Persze hogy nincs, amikor úgyszólván suba alatt rendezik meg még a bajnoki viadalt is!

Az utcán egyetlen falragasz sem jelent meg erről a versenyről s a lapokban sem tettek közzé hirdetményt. Tudjuk, hogy ezek a dolgok egyelőre csak ráfizetéssel járnak, mert pénzbe kerülnek, egyszer azonban el kell kezdeni a propagandát, mert anélkül nincs élet, nincs fejlődés…

Nagy hibának tartjuk, hogy a KISOK-kal egyetemben nem szervezték meg a fiatal diáklányok csoportos kijövetelét. Egyetlen diáklányt sem láttunk a két nap alatt a nézőtéren. Pedig a 10, 12, 14 éves lánykáknak kell kedvet csinálni az atlétikához. Vajon miért nem gondolnak erre az illetékesek? A fiatalság távolmaradása a legnagyobb baj, mert rajtuk alapszik az egészséges és természetes utánpótlás.

Szólnunk kell még egy súlyos rendezői hibáról is. A 100 méteres síkfutás érvényes rajtja ugyanis hamis volt. A bajnok Nagy Rózsi alaposan kiszállt a lövés előtt s ezzel már az első métereken eldőlt – mégpedig jogtalanul – a verseny sorsa.

Tolnai Ilona pompás végküzdelemben mellszélességnyire megközelítette Nagy Rózsit, aki 100-on olyan bajnokságot szerzett, melynek sportbeli győztese nem ő, hanem a befutás után sírva fakadt Tolnai Ilona volt. Tolnai külön tragédiája, hogy e sérelem miatt lelkileg letörve, másnap elvesztette a távolugró bajnokságot is s élete első vereségét szenvedte el az ügyes kis Fekete Ilonától.

Az indító Lugosi Józsefnek az volt a szerencséje, hogy Nagy és Tolnai egyazon egyesületben van. Ha történetesen Tolnai másik klubban fut, a botrány elkerülhetetlen lett volna. Így is az eredményhirdetésnél bekiáltottak a nézők:
- Azt is hirdessék ki, mennyivel ugrott ki Nagy Rózsi!

Nagy Rózsi ettől a szépséghibától eltekintve a viadal legjobban szereplő versenyzője volt, amit 12.8-as 100-as és 26.8-as 200-as rekordbeállítása ékesen igazol.

Nagyon tehetséges a kis Fekete Ilona. Kár, hogy agyonhajszolta magát, mert a 100 elő- és döntő, 200 elő- és döntő, magasugró és távolugró verseny véleményünk szerint nemcsak egy ilyen vékony kislánynak, hanem még egy felnőtt férfi atlétának is sok.

Szépen javult tavaly óta a sokoldalú Ipolyi Keller Mária, aki kiváló teniszező, kosárlabdás és atléta. Ha specializálná magát sokkal többre vinné. A mai időkben nem lehet „büntetlenül” többfelé áldozni, hiszen mindenben – így a sportban is – a specializálódás korszakát éljük.

A dobószámokban nem volt küzdelem. Ma Szepesváry súlyban és diszkoszban, illetve Regdánszky gerelyben sokkal jobb a többieknél. Ha Regdánszky megtanul dobni, illetve nem törik meg rohama teljesen a kidobás előtt, a magyar csúcseredmény rövidesen 40 méter felett lesz a gerelyhajításban.

A viadal leggyengébb eredménye a magasugrásban született meg. Sajnos, nincs még csak gyenge utóda sem Kádárné Csák Ibolyának, olimpiai és Európa-bajnoknőnknek. Gyarmathy 145 cm-es bajnoki eredménye nem méltó a többiek, teljesítményéhez. Gyarmathynak is az elforgácsolódás a legnagyobb hibája. Vagy sprinteljen és ugorjék távolt, vagy pedig vesse magát a magasugrásra.

A Hóman Bálint vándordíjat, mint várható volt, nagy tömegével a „Csokor” nyerte meg. A Csokor-gárdából legjobban a Habselyem alakulat szerepelt. A lelkes Holló Béla „lányai” még a vártnál is többet nyújtottak. Fáradtságot nem ismerő munkájáért őt, valamint a kitűnő Simek Ferenc tanárt illeti dicséret. Ők a mai magyar női atlétikának azok az oszlopai, melyeken az egész építmény áll.

Bajnoki eredmények
:
1941
100 m: Gyarmathy (Cs. HABS) 13.2
200 m: Nagy (Cs. HABS) 28.1
80 gát: Ipolyi Keller (NTE) 13.8
Magas: Lieszkovszky 150
Távol: Tolnai 514
Súly: Regdánszky (BBTE) 1141
Diszkosz: Szepesvári (PEAC) 3504
Gerely: Regdánszky (BBTE) 3630

1942
100 m: Nagy (Cs. HABS) 12.8
200 m: Nagy (Cs. HABS) 26.8
80 gát: Ipolyi Keller (NTE) 12.7
Magas: Gyarmathy (DTE) 145
Távol: Fekete (Cs. HABS) 523
Súly: Szepesvári (PEAC) 1182
Diszkosz: Szepesvári (PEAC) 3560
Gerely: Regdánszky (BBTE) 3655