Milyenek a páncélos járművek?

A most folyó háború igazolja a páncélosok fontosságát és döntő jelentőségét. Lássuk most már, melyek azok a korszerű páncéljárművek, amelyek segítségével világra szóló diadalaikat aratják? Műszaki felépítésük szerint vannak tisztán kerekeken járók: ezek a páncélgépkocsik. Tulajdonképpen páncéllal beborított autók ezek.

Míg a rendes gépkocsit csak egyik végén lehet kormányozni, ezeknek hátul is van kormányberendezésük, úgyhogy ha szükséges, fordulás nélkül is vissza szaladhatnak menetvonalukon. Főkép felderítésre: ellenségről való hírek szerzésére, üldözésre valók. Rádió adó-vevő berendezéssel ellátottak. Szűkség szerint a terepre is letérhetnek, de inkább utakra valók.

A legismertebb páncéljármű a harckocsi, vagy ahogy népiesen nevezik: „tank”. (Ez angol szó, a világháborúban, amikor az angolok először használták a harckocsit, akkor nevezték fedőszóval „tanknak”, azaz benzintartálynak.)

A páncélos katona

A harckocsi hernyótalpakon mozog és gyakorlatilag nem igen ismer terepakadályt. Fákat dönt ki, kőfalat tör át, vízben is halad, árokba, hegyre egyformán jól kapaszkodik. Tömör páncélzata védi a lövedékek ellen. Aszerint, hogy milyen nehéz és hány fegyver van benne, van: kis, könnyű, közepes és nehéz harckocsi! Ez utóbbiban már több géppuska, sőt ágyú is van! Sebességűk általában 50-60 kilométer és nagyságuk szerint: 3-15 ember ül bennük. Ez természetesen nem valami kényelmes „ülés”, hanem alaposan próbára teszi még az egészséges szervezetet is. Épezért a páncélosok erős, edzett, orvosilag is többször megvizsgált katonák, akik a rázkódásokat, ütődéseket és a nagy meleget, meg a port jól bírják.

Van aztán lángszóróval, ködösítő berendezéssel, hídfektető készülékkel felszerelt és úszó harckocsi is! Itt is a rádió az összeköttetés eszköze, mert a sebes előremozgás alatt nem lehet távbeszélő vonalat kihúzni. Félig kerekes, félig hernyótalpas megoldásúak a különféle vontató- és szállítójárművek, hogy úton és a szabad terepen egyaránt jól és gyorsan haladhassanak. A harckocsivadász hernyótalpas aljazatra szerelt löveg, páncélelhárításra és légvédelemre - repülök ellen - való. Nehezebb formában ugyanez a rohamágyú is!

A vasúti síneken mozog előre a páncélvonat: páncéllal fedett vonat ez. Feladata a vasútmenti harcban való részvétel és távoli vasútrobbantások, illetve helyreállítások végrehajtása. És végül meg kell mondanunk, hogy a páncéljármű csak holt anyag. Mitsem ér, ha a benne ülő harcosoknak nincs helyén a szívük! Bátorság, leleményesség és elszánt hazaszeretet kell ahhoz, hogy a rohanó páncél mögött órákon át ülve, benzingőzös, lőporgázos levegőben harcolni tudjon a páncélos katona! Ehhez az erős szervezeten kívül, a hősi lélek ereje is kell, ez pedig csak egész férfiaknak: páncélosoknak van!