Sztalingrád már majdnem egészen német kézen van

Berlin, október 18.

(Német Távirati Iroda)
A Kaukázus északnyugati részén német és szlovák kötelékek az előkészitő átkaroló támadások után bevettek bolsevista magaslati állásokat az Armari-Tuapsze-vasutvonal mindkét vonalán és ezzel ujabb utat nyitottak a Fekete-tengerhez.

Sztalingrád a Dzserdsinszkij fegyvergyár bevétele és a Vörös torlasz ágyugyárba való behatolás óta, amellyel egyidejűleg áttörtek egészen a Volgáig majdnem egészen német kézben van.

A szovjet védelem tulajdonképpen már csak a Vörös október acélöntödére szoritkozik, amelyben bolsevista gyalogság egyes csoportjai elsáncolták magukat. Ezeket a gyár munkásaiból alakitott zászlóaljak erősitették meg.

Német romboló és zuhanóbombázó repülőgépek együttműködtek a messzehordó ágyukkal a Volga szigetein és a folyam keleti partján elhelyezett bolsevista ütegek harcképtelenné tételében.

A Vörös október gyártelep romokban hever ugyan, de még mindig éjjel-nappal támadják a levegőből mindenféle méretű bombával. Nagyobb ellenséges erők észak felé kitörtek a városból. Ezeket elvágták és körülzárták. Ezzel nagymértékben mentesült a tehertől a német északi reteszállás, amelynek Sztalingrád ostromának kezdete óta védekeznie kellett Timosenkó legsulyosabb tehermentesitő támadásai ellen.

Jellemző, hogy az ellenség sajtó néhány nap óta naponkint növekvő óriási számokat közöl állitólagos német veszteségekről és ugyanakkor ezzel ellenmondóan Sztalingrád előtti német fölényt hangoztat.