Willkie nyilatkozata Sztalinnal folytatott beszélgetéséről

Genf, október 4.
(Német Távirati Iroda) Mint Londonból jelentik, a Daily Ezpress csungkingi jelentésében közli Willkie nyilatkozatát Sztalinnal folytatott megbeszéléséről.

Willkie kijelentése szerint a megbeszélések legnagyobb részét ,,rendkivül titkos természetű” katonai kérdések töltötték ki s ezekről nem nyilatkozik. Azt kijelentheti, hogy Sztalin nyiltan és kielgéitő módon mindenre válaszolt. Igy például Sztalin azt mondotta, hogy a németek Dél-Oroszországban a Volgáig történt előrenyomulásukkal "félelmetes csapást” mértek a szövetségesekre.

Sztalin ezután sürgős felszólitás intézett a szövetségesekhez, hogy a lehető leggyorsabban hasznositsák utolsó erőforrásaikat Ha megvan az akarat, akkor el lehet háritani azokat a nehézségeket is, amelyeket rendes viszonyok között átláthatatlanak tekintenek.

Felkérte Willkiet, mondja meg az amerikaiaknak, hogy  az oroszok mindent felhasználhatnak, amit csak az Egyesült Államokban termelnek. Szovjet-Oroszország rendkivül hálás lesz mindenért, amit csak kap. Sztalin azonban azt tanácsolta Willkienek, hogy az amerikaiak előtt ne ecsetelje tulságos rikitó szinekkel Oroszország szorult helyzetét, mert akkor az a veszély áll fenn, hogy az amerikaiak a Szovjet Uniót csak leereszkedőleg kezelnék.

Genf, október 4.
(Német Távirati Iroda) Mint Londonból jelentik, a Dally Express csunkingi értesülés szerint Willkie a következő kijelentést tette, midőn ujságirók egy ázsiai második arcvonal lehetőségéről és kilátásról intéztek hozzá kérdést:
- Nem akarok már semmit sem hallani egy második arcvonalnak itt vagy másutt történő létesitésről.