Elfogták az ál- olaszt, aki eltüntette gróf Széchenyi Bálintné 63.000 pengőjét

Két esztendővel ezelőtt pattant ki az a nagyszabásu valutaügy, amelynek vádlottjai között szerepelt gróf Széchenyi Bálintné, valamint dr. Forgács ügyvéd, Padovetz Udóné és még sokan mások. A vád az volt ellenük, hogy 63.000 pengőt akartak kivinni Magyarországból gróf Széchenyi Bálintné Londonban élő leánya számára. Az összeget Padovetzné vette át gróf Széchenyi Bálintnétól és megbízott valakit, hogy a jelentős összegért angol fontokat vásároljon.

Gróf Széchenyi Bálintné és társai a valutabíróság elé kerültek, ahol valamennyiüket sulyos szabadságvesztésre ítélék.

Dr. Forgács ügyvéd kivételével mindannyian letöltötték már büntetésüket és néhány héttel ezelőtt szabadlábra kerültek. Padovetzné ekkor magánnyomozást indított annak megállapítására, hogy hová tűnt a kérdéses 63.000 pengő. Ugyanis ez az összeg az egész nyomozás alatt nem került elő, mert nem tudták megnevezni azt a személyt, aki a pénzt átvette. Padovetzné a főtárgyaláson azt hangoztatta, hogy egy ismeretlen olasz férfinak adta át az összeget.

A magánnyomozás vasárnap délutánra eredménnyel járt. Padovetz Udóné a délutáni órákban, ügyvédje társaságában bement a belvárosi kávéházba és legnagyobb meglepetésére, az egyik asztalnál felismerte azt a férfit, akinek gróf Széchenyi Bálintné 63.000 pengőjét 1939 juniusában átadta.

Az ügyvéd rendőrt hívott, aki azután a gyanutlanul üldögélő, állítólagos olaszt leigazoltatta, majd bekísérte a főkapitányságra. Itt kiderült, hogy az illető ,,olasz” tulajdonképpen Kántor József 41 éves férfi, aki írónak mondta magát és már ötször büntették különböző bűncselekményekért.

Kántor kihallgatása során beismerte, hogy valóban ő vette át Padovetznétől a 63.000 pengőt.
Kántor Józsefet még vasárnap átkísérték a valutaügyészségre és ott folyik ellen tovább az eljárás.