Szegedi röntgenorvos tragikus halála egy budapesti szállodában

A tudomány áldozata lett Molnár József egyetemi magántanár

Hétfőn reggel a Britannia-szálló egyik szobájában a személyzet holtan találta dr. Molnár József 45 éves orvost, szegedi egyetemi magántanárt, az ismert röntgen-specialistát.

Dr. Molnár József szombaton este érkezett Szegedről a fővárosba, vasárnap több orvost keresett fel, majd késő este visszavonult szobájába, ahol reggel holtan találták.
A rendőri bizottság intézkedésére holttestét a törvényszéki orvostani intézetbe szállították és a boncolás fogja megállapítani a tragikus halál tulajdonképpeni okát.

Dr. Molnár József egyike volt a legkitűnőbb magyar röntgenológusoknak. Intézete a szegedi nőgyógyászati klinikán volt és itt nemcsak röntgenvizsgálatokat, de rádiumkutatással is foglalkozott és a rákgyógyítás terén végzett nagyjelentőségű kutatómunkát.

Bár még mindössze 45 esztendős volt, a röntgenkutatás terén igen előkelőhelyet vívott ki magának és nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is ismertté tette nevét. Az aszkéta külsejű tudós éjt napot eggyé téve dolgozott intézetében. Öt is elérte a röntgenorvosok tragédiája. Néhány évvel ezelőtt súlyosan megbetegedett: a kísérletezések következtében rongálódott meg szervezet és főleg gyomrát támadta meg a röntgensugár.

Három esztendővel ezelőtt állapota sulyosra fordult és azóta jóformán csak mesterségesen táplálkozott. A hatalmas termetű 184 centiméter magas orvos 52 kilóra lefogyott. Idegrendszere is felmondta a szolgálatot. Szegeden kezelték kollégái azután Budapesten is felkereste több orvoskollégáját, akik mind látták, hogy nem lehet rajta segíteni.
Szombaton is azért érkezett a fővárosba dr. Molnár, hogy ujból megvizsgáltassa magát.
Az összeroncsolt szervezet azonban felmondta a szolgálatot és az elmult éjszaka a szerencsétlen orvosprofesszor meghalt.

A tudomány áldozata lett dr. Molnár József, aki bizonyára jelentős felfedezésekkel gyarapíthatta volna a tudományt. Halála a tudományos világban, az orvostársadalomban és mindenütt, ahol ismerték, mély részvétet keltett. Holtestét beszállítják Szegedre és ott az egyetem aulájában temetik el ünnepélyesen külsőségek között.