A tengelycsapatok rugalmas védekezése Észak-Afrikában

Berlin, november 8.
A Nemzetközi Tájékoztató Iroda (Interinf.) az egyiptomi helyzetről a következőket jelenti:
Rommel defenziv sakkhuzásainak várt eredményei bekövetkeztek: a 8. brit hadsereg az egész pénteki napon kénytelen volt lemondani minden nagyobb kezdeményezésről és képtelen volt nagyobbméretű hadműveletek végrahajtására. A német-olasz utóvédek Marsa Matruhtól délkeletre könyedén visszavertek egy angol támadást, amelyet az angolok páncélos támogatással hatottak végre a német biztositó lánc ellen.

Ezzel szemben könnyű tengelyfelderitő erők magát az angol támadó harcsoportot oldalba és hátba támadták. Ezt a csoportot jelentékeny részben megsemmisitették, a megmaradt rész pedig sok páncélos, illetőleg fegyver hátrahagyásával kénytelen volt rendetlenül visszavonulni.

A német-olasz Afrika-hadsereg zömének további mozdulatai tervszerűen és teljes rendben mennek végbe az utóvéd-örsök és biztosítóerők páncélosoktól és nehéz tüzérségtől támogatott kettős védelme mögött.

Bár részletek természetesen nem lehet közölni e mozdulatok céljáról, annyit mégis el lehet mondani, hogy  harcképes, erős kötelékek már elérték az előre kijelölt állásokat és ezekbe állandóan további erősítések érkeznek harckocsikban, nehéz tüzérségben és mindenféle utánpótlási anyagban. Ezeket a hadműveleteket az angol légi haderő feltűnően gyér tevékenysége sem nappal, sem éjszaka nem befolyásolja említésreméltó mértékben.

A rugalmas védekezés hasonló módszerével és minden méternyi terepért harcolva igyekeznek a Kattara-mélyföld mentén és tovább északra álló tengelycsapatok is az uj vonalak felé. Tekintettel arra, hogy utak nincsenek és tekintettel a terep természetére, az ütközetek, amelyek itt gyakran forditott arcvonalakon zajlanak le, mind a támadóra, mind a védekezőre, legtöbbször nagy veszteséggel járnak.

Az északi szárnyon erős német-olasz kötelékeknek sikerül több eredményes előretörést végrehajtani az angol páncélos él ellen, amely igy kénytelen volt feladni az offenziva továbbfolytatásához szükséges néhány fontos pontot.

A tengely légi hadereje, amelyet vadászkötelékek védelmeztek, ugyancsak sikeresen vette ki részét az angol utánpótlás elleni támadásokban a Fukától El Alameinig vonuló tengerparti uton.