Jelentések a Csendes-óceán déli részén folyó nagy harcokról

Stockholm, november 1.
Az Aftonbladet londoni jelentése szerint Londonban és Washingtonban olyan hírek keringenek, hogy japán és északamerikai tengeri erők között uj tengeri csata folyik az Uj-Hebridákon és a Fidzsi-szigeteken lévő amerikai támaszpontoktól északra. További Londonba érkezett jelentések szerint a japánoknak sikerült Guadalcanar szigetén áttörniük az amerikai állásokat.

Mint a brit hirszolgálat Washingtonból jelenti, az amerikai haditengerészeti minisztérium közli egy repülőgépanyahajó elvesztését a Csendes-óceán déli részén. A repülőgéphordozó, amelynek nevét nem közlik, október 26-án Guadalcanartól 406 km-re északra légi támadás következtében süllyedt el. Ugyanakkor elsüllyedt egy Porter nevű amerikai romboló is.

A Domei-iroda jelentése szerint Hirota japán szóvivő sajtóértekezleten hangoztatta, hogy a csendesóceáni háboru a japánoknak a Csendes-Óceán déli részén aratott győzelme után uj szakaszába lépett. Véleménye szerint az anglok és amerikaiak kikerülhetetlenül elvesztik valamennyi ottani birtokukat, amelyekkel csak tengeren át állnak összeköttetésben. Hangsulyozta Hirota, hogy bármilyen erőfeszítéseket is tegyen Amerika hajóhadának erősítésére, tengeri hadereje sohasem elsz elégséges a japán hajóhad eredményes leküzdéséhez. Végül kijelentette: Ausztrália napjai megvannak számlálva.

Knox amerikai tengersézeti miniszter  sajtóértekezleten kijelentette, hogy a japán tengeri haderők visszahuzódtak a Salamon-szigetektől. Hangsulyozta, hogy az első menet már lezárult és most várják a második menet megkezdődését. Midőn Knoxtól azt kérték, hogy adjon tiszta képet a Salamon-szigeteknél lévő helyzetről, a tengerészeti miniszter a következőket válaszolta:
- Fogalmam sincs, hogy fejlődnek tovább a dolgok s nem is akarok alkalmat adni derűlátásra.

Stockholm egyébként nagy feltűnést keltett az a washingtoni hir, hogy Eisenhofer tábornoknak, az Európában lévő amerkai expediciós hadsereg parancsokának visszahivása után most Mac Arthur tábornokot is Washingtonba rendelték, hogy jelentést tegyen a Salamon-szigeteken lévő helyzetről.