Megkezdődött a Rommel elleni brit támadás Libiában

Berlin, decmeber 13.
A Nemzetközi Tájékoztató Iroda jelenti az északafrikai helyzetről:
Mint már jelentettük, szombaton a koradélelőtti órákban a brit 8. hadsereg meginditotta már egy idő óta várt támadását Rommel csapatai ellen. Hosszu és alapos tüzérségi előkészités után nagyobb gyalogsági erők a parti ut mindkét oldalán előrenyomultak a német-olasz páncéloshadsereg állásai ellen.

Montgomery egyre megismételt és igen veszteséges támadásokban, több gyalogezred és számos különleges alakulat kiméletlen harcbavetésével megpróbálta szabaddá tenni páncélosai számára a nyugat felé vezető utat. A német gránátosok és az olasz gyalogság vitéz kitartásán órákig tartó mérközés után minden brit támadás összeomlott. A déli órákban a brit főparancsnok elhatározta, hogy erős páncéloskötelékekkel messze délfelé fordulva ott próbálja meg az áttörést. Az angol erők egyes részeinek sikerült itt egy keskeny szakaszon benyomulniok.

Mielőtt azonban az ellenséges vezetés a sikert kiaknázhatta volna, német harckocsik nehéz tüzérütegek támogatásával ellentámadásba mentek át, mely arra kényszeritette a brit páncélosokat, hogy nagy veszteségek árán sietve visszavonuljanak. A német vonalakban és a vonalat előtt sok szétlőtt és kiégett páncélos maradt. A teneglycsapatok itt foglyokat és hadianyagot is tudtak magukkal hozni.

A délután folyamán Montgomery ugyanazon a szakaszon uj páncélos hadosztályt vetett harcba. A csata még tart. A nyolcadik brit hadseregből most az arcvonalövezetben mintegy két páncélhadosztály és két gyalogsági hadosztály létszámának megfelelő haderő állomásozik, mig a többi alakulatok az egyiptomi-libiai határövezetben, valamint a Bengázi és Agedabia közötti partmenti utvonalon vonul fel.