Rövidek

Moszkvában meg vannak győződve, hogy Japán ragaszkodik a megnemtámadási szerződéshez
Tokió, december 6.
(NST) Az Asahi Simbun moszkvai tudósitója hosszabb cikkben foglalkozik az év végén lejáró szovjet-japán halászati szerződés megujitása körül kialakult helyzettel és megállapitja, hogy moszkvai politikai körökben nagy érdeklődés nyilvánul meg a rövidesen meginduló uj tárgyalások iránt. Tagadhatatlan, hogy Moszkvában számoltak egy Szovjet elleni japán támadással. Most azonban tántorithatatlan az a meggyőződés, hogy Japán szigoruan ragaszkodik a szovjet-japán megnemtámadási szerződéshez,

Uj-Zéland miniszterelnöke a Szovjet és Kina szerepéről
Genf, december 6.
(Német Távirati Iroda) Mint New Yorkból jelentik, Nash, Uj-Zéland miniszterelnöke, aki egyuttal tagja a csendesóceáni haditanácsnak is, kijelentette, hogy a háboru után Oroszországnak és Kinának részt kell vennie minden olyan egyezmény megkötésében, amely kapcsolatban áll a világ jövőjével. E két államnak képviseltetnie kell magát a szövetséges nemzetek főbb hatalmainak minden értekezletén, ha a háboru utáni világ tervei kerülnek szóba.

A japán külügyminiszter rádióbeszéde
Tokió, december 6.
(Német Távirati Iroda.) Tani külügyminiszter a nagykeletázsiai háboru kitörésének évfordulóján mondott rádióbeszédében a japán népet felszólitotta, hogy addig folytassa a harcot, amig térdre nem kényszeritik Nagybritanniát és az Északamerikai Egyesült Államokat, minthogy a mostani összecsapásnak nem lehet más vége. A mostani háborut Tani ugy jellemezte, hogy az az épités háboruja s ezzel Japán, Németország és Olaszország uj világrendet teremt.

Ahhoz, hogy e háboru céljait elérjék, feltétlenül le kell verni az Egyesült Államokat. Japánnak a washingtoni tárgyalások tanusitott őszintesége ellenére az Egyesült Államok egyoldalu engedményekre próbálták kényszeriteni Japánt, amennyiben elfogadhatatlan követeléseket támasztottak Japánnak szemben, amelyek valósággal közvetlen kihivást jelentettek. E követelések Japán létét fenyegették.

Japánnak a tengelyhatalmakhoz való viszonyáról szólva Tani megállapitotta, hogy a mult év december 11-én Németországgal és Olaszországgal az angol-amerikai országok elleni közös hadviselésről, továbbá különbéke kötésének kiküszöböléséről, valamint uj világrend megteremtéséről szóló szerződés még szorosabbra fűzte ezeknek a hatalmaknak egymáshoz való kapcsolatát.

Magyar sikerek a doni arcvonalon
Berlin, december 15.
(Német Távirati Iroda.) Egyes ellenséges rohamcsapatokat bombatalálatokkal és fedélzeti fegyverek tüzével már készenléti állásaikban felmorzsolták. Magyar csapatok a Don keleti partján levő bolsevista állások elleni eredményes rohamcsapat vállalkozásaik során sok kiserődöt pusztitottak el az erődök legénységével együtt és foglyokkal, valamint hadizsákmánnyal tértek vissza.

Franco a spanyol haderő fejlődéséről

Madrid, december 20.
(Stefani.) A Caudillo résztvett a hadi-főiskola tanfolyamát végzett tisztek összejövetelén. A Caudillo az iskola igazgatójának üdvözlő szavaira adott válaszában kiemelte a spanyol haderő fejlődését, amely lehetővé teszi Spanyolország számára, hogy nyugodt bizalommal tekintsen a jövő elé. Az európai helyzetet kapcsolatban Franco tábornagy a szárazföld közös érdekeit és Spanyolország nemzeti érdekeit fejtegette. (MTI)

A japánok India erőteljes bombázásához kezdtek
Tokió, december 27.
Kalkutta bombázása alkalmával a japán repülők röplapokat is dobtak le, amelyeken felhivták az indiai lakosságot, hagyja el az angol-amerikai katonai körzeteket, nehogy az indiaiak élete veszélybe kerüljön. A röplapok közlik, hogy a japán légi erők megkezdték az Indiában állomásozó angol-amerikai csapatok és az angol-amerikai katonai berendezések alapos bombázását.

Császári kiáltvánnyal megnyitották a japán országgyülést

Tokió, december 27.
(Német Távirati Iroda.) A megnyitó ülésen a császár kiáltványt olvasott fel, amely a többi között a következőket mondja: „Hadseregünk messzi területeken minden nehézséget leküzdött és az ellenséget mindenütt megsemmisitette. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a baráti államokkal kötött szövetségek egyre szorosabbá váltak. A háboru most már jelentős szakaszába lép. A japán népnek ezért teljes egységben még jobban növelnie kell az ország erőit és meg kell semmisitenie az ellenség kapzsi reményeit. Bizunk alattvalóunk hűségében és vitézségében s azt kivánjuk, hogy rövidesen érjük el háborus célunkat.”

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban

1. hét
Tebourba eleste után a tengelycsapatok területnyereségre tettek szert Tuniszban. –
Közelharcban verték vissza a szovjet ujabb tömegtámadásait.

2. hét
Magyar rohamcsapatok a Don keleti partján szétrombolták a szovjet harcberendezéseit. –Német ellentámadások meghiusitották az uj angol akciót. – Tuniszban visszaverték a tengelycsapatok az ellenséges kisérleteket. – Ujabb eredménytelen szovjet támadások Tuapsze, a Terek, Rzsev, Toropec szakaszán és a Volga-Don között.

3. hét
Szovjet tömegtámadások, sulyos védekezőharcok a doni arcvonalon. – Sztalingrád vidékén és a nagy Don kanyarulatban elkeseredett harcokban visszavertek nagyobb támadásokat. –Kirenaikában változatlan a helyzet. – Élénk amerikai diplomáciai tevékenység Ankarában. – Spanyolország és Portugália visszautasit minden támadást felségjogai ellen. – Külön törvényszék itél Gandhi ügyében.

4. hét
A honvédség arcvonalán karácsonykor nyugalom volt. – Darlant meggyilkolták, a merénylőt kivégezték. – Elkeseredett védekező harcok az egész keleti arcvonalon. – Uj kötelékek támogatásával a németek több ponton ellentámadásba mentek át a Don-szakaszon és megakadályozták az uj vonalaikba való betörését. – A Terek vidékén, a középső arcvonalszakaszon és az Ilmen-tónál visszaverték a szovjet minden rohamát. – Velikije Lukinál elkeseredett harcok folynak. – Gyors magyar harci repülőgépek támogatták a Don vidékén a földi harcokat. – Libiában megélénkült a harci tevékenység. – Tuniszban ismételt angolszász támadásokat háritottak el.