A háboru óta 30-35 százalékkal emelkedett a mozik bevétele

A Mozgóképipari Egyesület jelentése a magyar filmek exportjáról és a ,,tisztogatási akcióról”

Az országos Magyar Mozgóképipari Egyesület – a magyar filmvállalatok és kölcsönzök érdekképviseleti testülete – most tartotta közgyűlését. Erdélyi István titkári jelentése sok érdekes részletet tartalmaz.

A magyar film exportjáról megtudjuk, hogy szórványosan vásárolnak magyar filmet Görögországban, Törökországban, Svédországban, sőt egy-két kötés van Dániával és Norvégiával is. Legjobb piac a magyar filmek számára Olaszország és Bulgária, ezek egy-egy jó magyar filmért 25.000 pengőt is fizetnek. Az önálló Szlovákia azonban fennállása óta egyetlen magyar filmet sem engedett be. Megszűnt az amerikai magyar filmexport is, amely filmenként mintegy 8000 pengőt jelentett.

Érdekes a jelentésnek az a megállapítása is, hogy a háboru kezdete óta mintegy 30-35 százalékkal emelkedett a mozik bevétele pedig a helyárakat nem emelhették.

A filmesek megállapítása szerint körülbelül 30 mai film közül mintegy 5 filmre ráfizet a vállalkozó, tíznél viszont látja befektetet tőkéjét, tizenötnél pedig tisztességes kereskedői haszonhoz jut.