A magyar úszólányok visszaadták a kölcsönt

Az immár hagyományossá váló Bécs-Budapest városok közötti úszóival igen kellemes meglepetést hozott minden magyar sportember számára. A magyar hölgyek élükön Novák Ilonkával és Albach Edittel minden úszószámot megnyertek; eredményeik pedig mindenütt nagyon megközelítik a fennálló rekordokat.

100 m-es gyorsúszásban és hátúszásban Novák olyan fölénnyel győzött, hogy igaza volt Thalernek, amikor verseny előtt szomorúan megjegyezte: – A magyarok – csillagával – ma egyetlen német hölgy sem veheti fel siker reményével a versenyt.

Albach Edit 400 m-en járt közel a magyar rekord megjavításához, amikor 5.52.6 mp-es idejével messze maga mögött hagyta a bécsieket és biztosan verte a kissé fáradtan versenyző Novákot. A váltóban országos rekorddal és uszodahosszal lett első Budapest csapata.

A verseny után ifj. vitéz nagybányai Horthy István, a MUSz elnöke a következőket mondotta:
- Igen kellemesen lepett meg a hölgyúszósportunk nagy fellendülése és örülök, hogy ilyen szép és örülök, hogy ilyen szép és értékes magyar úszógyőzelemnek lehettem ismét szemtanúja.

Wannie András dr. a következőkben nyilatkozott am agyar hölgyúszás nagy fellendüléséről:
- Hosszú éveken át hölgyeink nem tudtak lépést tartani a férfiakkal, és míg azok egyik szép győzelmet a másik után szerezték, ők mindenütt vereséget szenvedtek. Két- három évvel ezelőtt aztán rájöttek a magyar edzők, hogy a lányokat 12-13 éves korban kell befogni az úszásra. Az FTC-é a kezdeményezés érdeme, de hamarosan a többi pesti egyesült, elsősorban a MUE és a Gamma is hozzálátott a neveléshez.

Ennek eredménye lett aztán, hogy úgy az olaszokat, mind pedig a bécsieket legyőzték hölgyeink. A versenyzők közül meg kell dicsérnem Novákot, Albachot és Somhegyit, akik hárman négy győzelmet szereztek. Igen boldog vagyok, hogy hároméves úszókapitányi művelődésem alatta a férfiak és a hölgyek igen sok és szép győzelmet szereztek.

Stieber Lotti ragyog a boldogságtól:
Végtelenül boldog vagyok – mondja – hogy a lányaink ilyen kiadóan törlesztettek a bécsiek ellen. Már csak műugróink gyengébbek a bécsieknél, de januárban őket is felküldjük Bécsbe, ahol Káfer a németek olympiai edzője fog velük remélhetőleg sikerrel foglalkozni.

A magyar hölgyek 37:27 arányú nagy győzelme egyike az év legszebb sporteredményének.