A nemzeti ügy védelmében és a hazaárulókkal szemben missziót teljesítettek a kaszinók

Kállay Tibor serlegbeszéde az Országos Kaszino vacsoráján

Az Országos Kaszinó vasárnap délután tartotta közgyűlését Balás Kornél, a Közigazgatási Bíróság alelnökének elnöklésével. A közgyűlés néhai Teleki Pál gróf, volt miniszterelnök helyére igazgatóvá választották Kállay Tibor ny. pénzügyminisztert, ujból igazgatóvá választották Wekerle Sándor ny. minisztert, ezenkívül megválasztották a husz tagu választmányt is a magyar közélet kimagasló egyéniségeiből.

A közgyűlés után vacsora volt, amelyen megjelent többek között Bárdossy László miniszterelnök is. A vacsora során kezében a Wekerle-serleggel Kállay Tibor ny. pénzügyminiszter mondott beszédet. Wekerle Sándorról emlékezett meg beszédében, majd hangoztatta, hogy a ma fiainak lesz feladata, hogy kollektív erőfeszítéssel megszüntesse a primőr életszükségletek kielégítésében való nélkülözést, a termelésben megszüntesse a szolgaságot és a fogyasztásban az emberi személyiség egészséges kifejlését akadályozó nélkülözést.

Wekerle Sándor fő szociális alkotása ez a Kaszinó marad – mondotta a szónok -, amelynek hivatása, hogy társadalmilag összehozza a magyar vezető intelligenciát, az uri gondolkozás szabályainak kialakítására és nyilvántartására. Nem képviselünk itt a Kaszinóban osztályszellemet és tisztában vagyunk azzal, hogy korunk szava az életnívók általános emelése utján az osztálykülönbségek kiegyensulyozását kívánja meg.

Most a nagy megvetés ideje következik, hogy minden erőt aktív tevékenységre irányítva ismét megalapozzuk helyünket Európában. E munka sikeréhez az Országos Kaszinó hozzájárulhat azzal, hogy egy társaságba összefogva az ország vezető intelligenciáját, biztosítsa velük és általuk az egyéni tisztességnek, a felelősségérzetnek, a reászorulókon való segítési készségnek, a közérdek önzetlen és becsületes szolgálatának, a régi magyar uri gondolkodásnak érvényesülését.