„Igazság a nyilasokról”

Leleplező röpirat a régi és az uj nyilasok céljairól és eszközeiről

Feltűnő füzet jelent meg a Szociáldemokrata Párt kiadásában „Igazság a nyilasokról” címmel. A szerző névtelen, a füzet felelős kiadója Szeder Ferenc országgyűlési képviselő.

Az első fejezet tulajdonképpen a bevezető része a röpiratnak. Azt fejtegeti, hogy a legutóbbi nyilas pártszakadásnak mi az oka Látszólag a személyi ellentétek- mondja -, valójában a hatalomra jutás kérdése. „A pártvezetőség egy része belátta, hogy a Szálasi – féle ideológiai és politikai módszerek teljesen lejáratták a mozgalmat és minden oldalról azt kellett tapasztalniok, hogy ez a föld valóban idegen élettér számukra…

A konjuktura szele iránt fogékonyabb s a finomabb politikai szimattal rendelkező nyilasok jövőmentő lépésre határozták el magukat. Ott hagyták dicső vezérüket és annak szociális demagógiája által tulságosan kompromittált pártját. Szálasi elhasznált ballasztját és silány eszme megnyilatkozásait kidobva ballonjukból, próbálnak emelkedni felfelé. Ennek érdekében természetesen uj formába öltöztetik elgondolásaikat is.” Kifejti a továbbiakban a füzet, hogy az uj formát voltaképpen a nyilas mozgalomban Imrédy Béla személye jelenti.

Rámutat arra, hogy lényegében azonban nincs különbség a kétféle nyilasizmus között: „A függetlenség és a szabadság- minden idők nagy magyar népi megmozdulásainak első helyen álló célkitűzése – eleve hiányzik minden nyilas programból.”

Különösen érdekes része a brossurának az a fejezete, amely kimutatja, hogy a nyilasok, akik „nemzeti szocialistának” vallják magukat, teljességgel szembekerültek a nemzeti gondolattal és a szocializmussal egyaránt. Így tehát már nevükben is alapvető ellentmondást hordoznak. A füzet a részletkérdésekbe is belemélyed, és pontról- pontra mutatja ki, hogy a Szálasi- féle csizmás és az Imrédy- féle szalonruhás nyilas mozgalom egyaránt veszedelmet jelent minden józan magyar érdekre, a dolgozó nép érdekeire éppen ugy, mint az egyetemes nemzeti és gazdasági érdekekre.

Kiváltképpen az utolsó- a nemzeti kérdésről szóló- fejezet mutatja ki, hogy a különböző szélsőjobboldali mozgalmak veszélyeztetik Magyarország belső és külső szabadságát. Az öt tanulmányból kibontakozó végső tanulság az, hogy azoknak,akik tisztán látják Magyarország őszintén nemzeti érdekeit és a magyar népjogos szociális követeléseit, kettős kötelességet kell teljesíteniök.

Az első kötelességük: leplezni a tömegek előtt a magyarellenes és népellenes mozgalmakat, második kötelességük pedig felsorakoztatni ezekkel a mozgalmakkal szemben zárt egységben a mezőgazdasági és ipari munkásságot, valamint az értelmiséget. Mert ezek között lehetnek elvi és elgondolásbeli különbségek, de nincs közöttük különbség az igazi magyar érdekek védelmét illetően, tehát adva van a lehetősége annak, hogy összefogva, együttesen vegyék fel a küzdelmet a magyar haladás ellenfeleivel szemben.