Hubay és Ruszkay feltünő leleplezései Szálasi módszereiről és nyilaspárt rejtelmeiről

Ismeretes, hogy Szálasi a Nyilaskeresztes Párt több vezetőjét kizárta és elbocsátotta a pártból. Ezek a Nyilaskeresztes Pártból kivált személyiségek eleinte külön párt alakítását határozták el, majd amikor ugy látták, hogy a tervük megvalósítása leküzdhetetlen akadályokba ütközik, Imrédy Béláékkal kezdtek tanácskozásokat.

Ezek a tanácskozások most is folynak. Vasárnap délben az egyik dunaparti szálloda különtermében tartottak megbeszélést. Végső megállapodásra azonban még nem jutottak.

A nyilaspárt bomlásának ügyében a vasárnap eseménye különben az a két nyilatkozat, amely a Magyarság címü napilapban megjelent. Ruszkay Jenő és Hubay Kálmán nyilatkoznak kizáratásuk körülményeiről. Ez a két nyilatkozat a legsulyosabb vádirat a Nyilaskeresztes Párt és annak vezetője, Szálasi Ferenc ellen.

„Egy beteg agyvelő üldözési mániájának szüleménye”

Ruszkay Jenő terjedelmes nyilatkozatában vitába száll Szálasinak azzal a körlevelével, amely arról beszélt, hogy a pártban alattomos, hitvány összeesküvés történt. Ugyanaznap, amikor Szálasi ezt a körlevelet szétküldte, egy másik körlevelével kizárta a pártból Ruszkayt és Hubayt.

Ruszkay megállapitja, hogy Szálasi reá és Hubayra értette azt, hogy összeesküvők. Ez ellen tiltakozik, kijelenti nyilatkozatában, hogy mindenféle olyan célzás, amely őt összeköttetésbe akarja hozni az összeesküvővel, csak egy beteg agyvelő üldözési mániájának szüleménye lehet.

Hubay Kálmán nyolc hasábon keresztül nyilatkozik. Előljáróban ő is megemlíti a Szálasi- féle vádoló körlevelet, majd válaszol arra. Hasábokon keresztül bizonyítja, hogy ő nem volt hűtlen Szálasihoz, akiről azt írja, hogy a frakció- vezérből fegyházbüntetése alatt a magyar nemzeti szocializmus vezére lett. Megállapítja, hogy Szálasi ezt kizárólag neki, Hubaynak köszönheti.

Ilyen alcim alatt folytatódik Hubay nyilatkozata. Az első mondatban mondja Hubay, hogy
megveti azt a módszert, amely „kérek egy kézigránátot, meg egy fröccsöt” alapon akar ebben az országban politikát csinálni. Mivel ő ezt a módszert megveti, a pártban sokszor árulónak és hűtlennek tartották.

Hosszan fejtegeti ezután, hogy Szálasihoz sohasem volt hűtlen, mert ha hűtlen akart volna lenni hozzá, ugy ezt akkor cselekedte volna, amikor a pártvezér a Csillagbörtönben ült. Tehát a mostani hűtlenségi vádat megérteni nem lehet. Ez az- Hubay szerint - amit ép ésszel, az agyvelő felbomlása nélkül megérteni nem lehet.

„Bizonyos megfelhőzéssel kellett tudomásul venni…”

Hubay ezután szószerint a következőket mondja:
- Szálasi Ferencnek a fegyházból való kiszabadulása után tett egyes intézkedéseiből, magatartásából, kijelentéseiből egy idő multán egyre többen, akik őt 1938 –ban is ismertük, bizonyos megfelhőzéssel kellett tudomásul vennünk, hogy sok tekintetben más embert kaptuk vissza, mint akitől 1938-ban megváltunk. Régi, világos, egyszerű szervezési módszerei komplikáltakká váltak, nézeteiben ellentmondások merültek fel.

Azt fejtegeti ezután Hubay, hogy Szálasi szervezési utasitásait nemcsak az egyszerű szervezők, de egyetemi tanárokból álló bizottság sem tudná megérteni. Gruber Lajosnak is ez volt a véleménye, mint főszervezőnek, ezt meg is mondta Szálasinak, aki erre nagyon felháborodott. Szálasi olyan dühös lett Griberre, hogy azt mondta neki:
- Ha pedig Te, Gruber Lajos elhagysz, vedd tudomásul, hogy kegyetlen bosszut állok rajtad!

Hubay közli ezután, hogy Gruber megdöbbent Szálasi kijelentései miatt.
- Megállapodtunk abban- folytatja Hubay -, hogy ez a magatartás nyilvánvalóan a huszonhét hónapi fegyház izgalmi állapotának folyamánya, ami nyilván meg fog szűnni, amint a fegyázemlékek tudatában elhomályosulnak. Ellentmondani nem lenne célszerű, mert ezzel esetleg ujabb és erőteljesebb izgalmat váltanánk ki, nem csak benne, de a mozgalomban is.

Hubay megállapitja: esett a taglétszám

Hubay ezután elmondja, hogy amióta Szálasi kiszabadult, öncélu és köldöknéző lett, a pártbürökrácia és a pártszervezés költségei az ötszörösére emelkedtek. Ugyanekkor azonban a taglétszám csökkent. Csökkent azért, mert a pártvezér hatalmas adókat vetett ki és kegyetlenül behajtotta azokat.

Beszél Hubay nyilatkozatában a „pártiskola” kérdéséről is. Kifogásolja, hogy az egyik nagy vidéki városba, ahonnan komoly politikust kértek, aki megismerteti az ottani nyilas szervezettel a helyzetet, elküldtek egy 18 éves pártiskolás lányt, aki a „testvéreknek” csak ötperces előadást tudott tartani a nemzetiszocializmusról. Pedig a vidéki város a pártiskolás kiküldött összes költségeit fedezte…

Szálasi lekicsinyli a német nemzetiszocializmust…

Hubay ezután a következő vádat emeli Szálasi Ferenc ellen:
Szálasi a pártvezetői tanácsülésen kijelentette, hogy Németországban nincs igazi nemzetszocializmus
és talán csak a háboru után lesz. Ugyanezt a kijelentést Szálasi megismételte a nyilas munkások előtt is.

Politikai hamisjátékról beszél ezután Hubay a nyilatkozatában, majd a kizárás történetét párbeszéd formájában adja közzé. A beszélgetés Szálasi Ferenc, Ruszkay és Hubay között folyt le. Szálasi Ruszkay és Hubay védekezését meg sem hallgatva, szószerint igy hirdetett ítéletet:
„Kihirdetem a döntésemet! Mindent meggondoltam és megfontoltam.
A pártban egy vezérlőakarat van s az én vagyok. Aki a vezérlő akarattal nem ért egyet, vagy annak intézkedéseit bírálja, bárki legyen is az, azzal én nem tudok együttmaradni. Hubay Kálmán és Ruszkay Jenő testvéreket minden tisztségüktől megfosztom és felszólítom őket, hogy azonnal hagyják el a pártot!”

Hubay nyolchasábos nyilatkozatát azzal fejezi be, hogy a „testvérek” ítéljenek a tények felett és ítéljenek az emberek felett.

A két nyilatkozat tükrében tisztán megmutatkozik a nyilaskeresztes mozgalom igazi arca.