Egy színész bűnei

A fővárosi színházba járó közönség még jól emlékezik egy fiatal színészetre, Nagylaki Györgyre, a ki a Magyar Színház nem tehetség nélküli tagja volt. De megvált innen, aztán díjnok lett az államvasutaknál. Az utóbbi hetekben pedig a vasúti vonatok utasainak meglopását űzte. Elegánsan öltözött és az első osztályon utazott.

Szeptember 25-ikén gróf Almássy Györgyné szül. Zichy Lenke birtokára, Tőke-Terebesre utazott, s csak otthon vette észre, hogy eltűnt bőrdoboza, a melyben két-háromezer koronát érő ékszer volt.

A grófné gyanúja Nagylaki Györgyre esett, a ki vele együtt, egy szakaszban utazott. A rendőrség az ékszerek nagy részét megtalálta egy fővárosi zálogházban. Itt is olyan személyleírást adtak a zálogbatevőről, a mely teljesen ráillik Nagylakira, a kit családi néven Csoósz György hívnak.

Pollacsek Eugénia bécsi magánzónőtől a bécsi vonaton Érsek-ujvár táján huszonötezer koronát érő ékszert lopott el. Ugyancsak a bécsi vonalon lopta meg Gunszt Miklós lapkiadót és Som Pál hírlapírót ; az előbbinek tárczájából 600, az utóbbiétól 50 koronát tüntetett el. A személyleírás mind ráillet Nagylaki- Csoószra, ki azonban eltünt a fővárosból. A fővárosi rendőrség elrendelte nyomozását.

Az a gyanú is fölmerült ellene, hogy ő lopta el Miskolcz körül Ferdinánd bolgár fejedelem ezüst evőszereit, mikor a fejedelem Murányból országába utazott. Csoósz akkor Miskolczon járt.

Néhány nap előtt Abbaziában történt, hogy a míg Lajos Viktor főherczeg a tengerben fürdött, öltöző kabinját valaki feltörte s nagybecsű ékszereket, drága órát lopott el. A feltűnő drágaságokon a tolvaj Polában akart túladni, de az ékszerész fölismerte a hírlapok után sz ékszereket és a fiatal embert letartóztatta. Ez Csoósz György volt. A körözött tolvaj így jutott a rendőrség kezébe. 

Polából elvitték Abbazia mellé, Voloscába, a hol a bíróság előtt bevallotta a főherczeg meglopását. A többire nézve majd Budapesten hallgatják ki, ha az osztrák bíróság már végzett vele.