Elfogták a Vörös- Weinbergert, az áldetektív- banda vezérét

A budapesti főkapitányság detektívjei hetek óta üldöznek egy áldetektív bandát, amelynek vezére Weinberger Béla 40 éves rovott multu ügynök volt, akit az éjszakai életben Vörös- Weinbergernek hívnak. Amint a rendőrség megállapította, Weinberger valóságos bandát szervezett, amelynek tagjai mint áldetektívek tekintélyes zsákmányra tettek szert.

A banda tagjai detektíveknek adták ki magukat, ilyen módon zsaroltak meg egyeseket, legtöbbször igen nagy összeg erejéig.

Az áldetektív- banda már hosszabb idő óta működhettek, de csak a mult hónap végén sikerült a rendőrségnek nyomára bukkannia. A nyomozás a Wesselényi- utcai ékszerrablással kapcsolatban indult meg. Nem sokkal később kiderült, hogy Ujpesten áldetektívek detektívregénybe illő módon megzsarolták Mandl Jenőné kereskedőt. Mandlnénál Idesz Miklós és Freinovits Jakab rovottmultu kereskedősegédek jelentek meg és 5000 pengőt csaltak ki tőle, azzal a mesével, hogy Ukrajnába kitoloncolt rokonát haza tudják hozni.

Néhány nap mulva ismét két áldetektív állított be Mandlék lakására s magukkal vitték az összekötözött kezű Ideszt. Közölték Mandlnéval, hogy a zsarolóját elfogták, de azt is közölték, hogy ebből Mandlnénak is kellemetlensége lesz. Végül 9500 pengőt kizsaroltak az asszonytól és Idesszel együtt eltávoztak a lakásból.

Mandlné napok mulva rájött, hogy szélhámosok áldozata lett, jelentkezett a rendőrségen s így indult el az a nagyszabásu nyomozás, amely hosszu időn át tartott és amelynek során végül sikerült teljes egészében felgöngyölíteni a fővárosban garázdálkodó áldetektívek frontját.
A detektívek előbb Ideszt és Freinovitsot fogták el, azután kézre került egy Precskó nevű rovottmultu, majd a rabkórházban ráakadtak a banda negyedik tagjára, azután kézrekerítettek egy sofőr házaspárt, akik a szélhámosokat rejtegették, végül már csak a banda „vezére”, Vörös –Weinberger és ennek Dufek János nevű „alvezére” bujkált a detektívek elől.

Időközben az elfogott gengszterek töredelmes beismerő vallomást tettek és vallomásuk során kiderült, hogy igen nagy áldozataik száma.

Sokakat zsaroltak meg azzal a mesével, hogy detektívek, a főkapitányságról jöttek és parancsuk van az illető letartóztatására. Végül néhányezer pengő ellenében azután futni engedték az áldozatot, aki örült, hogy megszabadult és nem tett sohasem feljelentést a „detektívek” ellen.

A főkapitányság emberei az utóbbi napokban dr. Kemény Gábor rendőrfőtanácsos irányításával Vörös- Weinberger után vetették magukat. Tudták, hogy a bandavezér Budapesten és környéken bujkál. Elfogni azonban nagyon nehéz volt, mert mindenütt akadtak segítőtársai s amint megállapították, valóban kézről- kézre adták a bandavezért. Szombaton éjszaka mégis sikerült az egyik detektívcsoport embereinek a veszedelmes szélhámost lefülelnie.

Az egyik detektív megpillantotta Vörös –Weinberget egy pestujhelyi moziban,
amint a leghátsó sorokban megbujva, az előadást nézte. A detektív értesítette társait, majd észrevétlenül körülfogták a mozit és a távozó Weinbergeren rajtaütöttek. A veszedelmes embernek ideje sem maradt az ellenállásra, máris lefogták, betuszkolták egy autóba és beszállították a főkapitányságra.


Ma egész napon át tartott a kihallgatása, amelynek során Weinberger beismerő vallomást tett s elmondotta, hogy hová rejtette el pénzét és azt is elárulta, hogy kik tartoznak még a banda tagjai sorába.

Előadta, hogy amióta a detektívek a nyomába szegődtek éjszaka csavargott a kültelki utcákon, nappal pedig fürdőkben aludt. Sem szállodába nem mert menni, sem albérleti szobát nem mert bérelni, félelmében, hogy kézre kerülhet. Részletesen elmondotta, hogy bandája segítségével kiket milyen módon fosztott ki.