Espresso- tulajdonosok panaszai egy kávéházban tartott megbeszélésen

Húsvét hétfőn délelőtt nem mindennapi megbeszélést tartottak a pesti espresso - tulajdonosok. Aki azt hinné, hogy ez a megbeszélés valamelyik hangulatvilágítással ellátott intim kis kávézó diszkrét sarkában „zajlott le”,az alaposan téved: az értekezletet- kávéházban tartották…

Korán délelőtt, már tíz óra körül kezdenek szállingózni az egyik szentistvánvárosi kávéház különtermébe a pesti kávémérő ipar reprezentánsai, elegáns hölgyek és urak. Noha a megbeszélésnek semmiféle hivatalos jellege nem volt, mégis elég szép számmal jelentek meg az érdekeltek. Igen sok időszerű kérdés merült fel mostanában ebben az iparban s e kérdések mindegyike érthetően izgatja az espresso – tulajdonosokat.

Szimpatikus fekete hölgy, az egyik belvárosi espresso tulajdonosnője, nyitja meg a megbeszélést.
- Sajnos, nem tapasztalunk javulást a kávéellátás terén – mondja – pedig hivatalos körök részéről sok biztatást kaptunk. A jelenlegi espresso keverési mód nem kielégítő. Könnyű a kávéházaknak még akkor is, ha tisztán pótkávét adnak, mert ezer más fogyasztási lehetősége van a vendégnek. Hozzánk a vendégek kilencvenöt százaléka feketét inni tér be s ha nem kap élvezhető kávét, elmarad. Hogyan védekezhetnénk hát az egzisztenciánkat fenyegető veszély ellen?

Az egyik jelenlevő úr azt indítványozza, hogy a pesti espressok kávé helyett próbálják meg népszerűsíteni a különféle erőleveseket. Ennek az indítványnak láthatólag nem sok híve akad. Egy másik érdekelt viszont közös lépésre biztatja a kávémérőket, hogy a kávébeszerzést a lehetőségekhez mérten együttesen intézzék. Ily módon az illetékes hatóságok részéről is nagyobb megértésben részesülhetnének.

A divatos dunaparti espresso tulajdonosnője szólal most fel:
- Ez a terv reménytelen – mondja. – E pillanatban tudomásom szerint 162 espresso működik Budapesten. A jelek viszont nem azt mutatják – valljuk be -, hogy tökéletes volna közöttünk az egyetértés. Nagy hiba az is, hogy ujabban ismét szaporodtak az espressok, s ez az egészségtelen tultengés a meglévők fenntartását is megnehezíti, anélkül, hogy az ujak megélhetését megkönnyítené. És a cukrászdák…
Nagy felzudulás támadt erre a szóra.
Többen éles szavakkal kélnek ki azok ellen a cukrásziparosok ellen, akik kirakatokba „Expresso” feliratu táblácskát függesztenek és ezzel a jóhiszemű közönségben félreértés keltenek.

Végül is valamennyien megegyeztek abban, hogy a jövőben szervezettebben intézik a kávébeszerzést és tiltakozni fognak a gomba módra szaporodó uj espressok ellen, amelyek a mai kávébeszerzési viszonyok mellett amúgy sem lennének életképesek.

Az összejövetel a déli órákban megenyhült hangulatban ért véget. Megjegyzendő még, hogy a pesti espresso- tulajdonosok egyike sem fogyasztott a kávéházban feketét. Hiába ők még ínyencek…