A csodálatos Vacuum

Így kell neveznünk az ismert olajvállalatot, mert valóban csodálatos, amit legújabban produkált.
Kitűnt ugyanis, hogy ez a nevezetes társaság hivatalos felszólításra tiltakozott az ellen, hogy vezetőségébe magyar állampolgárt is beválasszon. Vacuumék ugyanis 1941 októberében 3 külföldit választottak be a felügyelőbizottságba.

Amikor a törvényszék megsemmisítette ezt a közgyűlési határozatot
és felszólította őket, hogy egészítsék ki a felügyelőbizottságot egy magyar állampolgárral, a Vacuum Oil azt válaszolta, hogy az ő felügyelőbizottságában egyetlen egyszer sem foglalt helyet magyar állampolgár. Az újabb közgyűlés összehívását pedig azzal igyekezett elhárítani, hogy igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai külföldön élnek, így a közgyűlés megtartása se technikai, se jogi szempontból nem lehetséges. Végül azt a csekélységet kérték, adjanak nekik halasztást a közgyűlés megtartására a háború befejezéséig.

Tiszteljük a részvényjogot és tiszteljük ezért a külföldi állampolgároknak, mint részvényeseknek a jogait is.
Érthetetlen azonban az elkeseredett ellenállás, amelyet a Vacuum Oil a felügyelőbizottságnak magyar állampolgárral való kiegészítése ellen tanusított. Miért irtóznak egy magyar felügyelőbizottsági tagtól? Miért instanciáznak a budapesti kir. törvényszék ilyen irányú határozata ellen Ponciustól Pilátusig? És micsoda mentalitás uralkodhatik annál a vállalatnál, amely a háború befejezésének bizonytalan időpontjáig szeretne közgyűlés nélkül laborálni?

A magyar piac, a magyar üzlet, a magyar jövedelem ellen semmi kifogásuk nincs,
csak a magyar felügyelőbizottsági tag ellen? Talán precedenst akar a Vacuum Oil ezzel a többi külföldi érdekeltségű, magyarországi vállalatok számára, hogy hasonlóképpen vonják ki magukat a vezetőségnek magyarokkal való kiegészítése alól és a közgyűlés megtartásának törvényes kötelezettsége alól?

E kérdésekre talán választ kérhetne
ifjú Farkass Kálmán, az állami kezelésbe vett Vacuum Oil megbízott vezetője ifjú Farkass Kálmántól, a Vacuum Oil Rt. vezérigazgatójától.